Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

'Puno nam znači da možemo pomoći siromašnoj djeci u Africi'

klinci
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/7
19.12.2014.
u 11:45

Osnovna škola Braća Radić već osmu godinu sudjeluje u UNICEF-ovom humanitarnom projektu “Škole za Afriku”. Dosad su prikupili 26.500 kuna

I koprivnička Osnovna škola Braća Radić ponovno se uključila u UNICEF-ov humanitarni projekt “Škole za Afriku”. Ove godine prikuplja se novac za djecu iz Burkine Faso, zemlje čije ime na najzastupljenijim domaćim jezicima Mossi i Dioula znači “zemlja poštenih ljudi”, ali je to ujedno i jedna od najsiromašnijih država svijeta.

Centri za učenje

Prema riječima školske psihologinje Vesne Auer Gregor, u Burkini Faso samo četiri posto djece ide u školu, iako se napredak u toj zemlji u posljednjih deset godina vidi, dodaje, jer je udio djevojčica u tom postotku sa 25 porastao na 75 posto. Puno se već vrtića i škola izgradilo, a ovaj put, kaže, pažnja je usmjerena na gradnju alternativnih centara za učenje, prilagođenih nomadskom načinu života.

Učenici koprivničke škole planiraju prikupiti nekoliko tisuća kuna, a valja naglasiti da su za afričku djecu od 2008. do ove godine prikupili već oko 26.500 kuna.

- Nije toliko ni bitan novac, iako je to iznos koji je dovoljan za izgradnju jednog centra za alternativno učenje. Puno je veća vrijednost projekta da djeca razvijaju socijalnu osjetljivost - kazala je jučer psihologinja.

U planu nove akcije

Akcija u školi zamišljena je kao prodajni sajam. U ponudi ima svega. Od pšenice, igračaka i ručno izrađenih tanjurića, preko kokica i plišanih medvjedića pa sve do odjeće, obuće i kolača.

- Želja nam je afričkoj djeci dati nešto što nas neće osiromašiti, a njima će puno značiti - rekla je Ines Kolar.

Njezina prijateljica iz 7. b razreda, Kaja Sertić, priznala je kako se siromašnih uglavnom svi sjete samo u vrijeme blagdana.

- Dogovarali smo se da pokrenemo neku akciju za pomoć siromašnima preko cijele godine - rekla je Kaja.

Razrednica Mara Grašić ponosna je na njih.

- Nadam se da bi do utorka, do kada traje akcija, naš razred mogao prikupiti oko 1500 kuna - ističe ona.

Pod vodstvom učiteljice Renate Blažinec akciji su se priključili i učenici 4. d.

- Žao nam je što su gladni i ne mogu svi ići u školu pa nam puno znači da im mi možemo pomoći - kazali su Petra, Petar Šimun, Marta i Tomislav.

Komentara 1

PA
pancake
14:31 21.12.2014.

A kad ćete pomoći siromašnoj djeci u Hrvatskoj?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije