Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ina gubi 2 milijarde

"Žao nam je ako RH uvede sankcije Siriji, ali vi ćete biti gubitnici"

sirija
Reuters/PIXSELL
23.02.2012.
u 22:50

Mi možemo naći adekvatnu zamjenu, dok hrvatske tvrtke teško da će u ovoj situaciji naći posao u toj vrijednosti, kazao je za Večernji list predsjednik Gospodarske komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva Mohamed Al-Kshto.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o nametanju oštrih sankcija Siriji, utvrđenih odlukom koju je Vijeće EU-a donijelo u studenome prošle godine. Bez imalo sumnje, najveći udarac zbog nametnutih sankcija pretrpjet će Ina koja se mora povući iz Sirije - zemlje gdje je vodila najunosniji dio svog poslovanja - i napustiti svoja nalazišta nafte i plina!

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Ina mora potpuno povući iz Sirije, baš kao i sve druge kompanije.

– Sudjelovanje u međunarodnim sankcijama ima svoju cijenu, a naš posao kao Vlade jest da sutra, kad se u Siriji uspostavi demokratska vlast i budu kažnjeni oni koji su činili zločine, zaštitimo hrvatske gospodarske interese – rekao je premijer.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da će Ina zbog sankcija pretrpjeti vrlo ozbiljne posljedice.

Rusi i Kinezi umjesto Ine

– Inina dobit je dvije milijarde kuna, a sva dobit je iz Sirije. Pola od toga je hrvatski dio, a vi si sami izračunajte koliko ćemo novca izgubiti – rekao je Čačić. Međutim, veliku štetu pretrpjet će i državni proračun jer će izostati izdašni prihodi od očekivane velike Inine dobiti. Čačić kaže da se prije odluke o nametanju sankcija Siriji konzultirao sa čelnicima Ine.

– Vlada je prihvatila odluku koju je u studenome donijelo Vijeće EU i sada ćemo tu odluku o sankcijama implementirati u naš pravni sustav. To smo morali učiniti zato da Ina jednog dana ima pravni temelj za ponovno korištenje koncesijskih prava u Siriji – rekao je Čačić te pojasnio: “Da bi Ina mogla održati pravno utemeljen zahtjev za nastavkom rada po koncesiji, mora imati i ovu službenu formu od EU. Dakle, Ina ne može djelovati bez pravnog okvira RH. Mi smo s obzirom na proces ulaska u EU dužni poštivati ove standarde”. Prvi potpredsjednik je rekao da je ovo pitanje “više sile”, ali kazao je i da ne postoji stopostotna garancija da će Ina nakon stabilizacije Sirije zadržati svoju koncesiju.

– Žao nam je ako će Hrvatska uistinu uvesti sankcije Siriji, ali vi ćete biti gubitnici – kazao je za Večernji list predsjednik Gospodarske komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva Mohamed Al-Kshto.

– Ina i Crosco mjesečno su zarađivale milijune dolara, a uvođenjem sankcija rad u Siriji je završen. Mi možemo naći adekvatnu zamjenu, dok hrvatske tvrtke teško da će u ovoj situaciji naći posao u toj vrijednosti. Tu su prije svih Rusi i Kinezi koji će isti trenutak željeti nastaviti s radom – ističe Mohamed Al-Kshto, koji je uvjeren kako iza te odluke stoje članice EU-a Velika Britanija i Francuska, te SAD.

Podrška sirijske oporbe

– Meni kao Sirijcu koji je prije 32 godine izabrao Hrvatsku kao drugu domovinu, jako je važno da Hrvatska ima negativan stav prema sirijskom režimu. Bilo bi od iznimne važnosti i da se počasni konzuli Hrvatske u Siriji i Sirije u Hrvatskoj razriješe dužnosti jer podržavaju sirijski diktatorski režim – kaže dr. Jamal Assad, vođa sirijske oporbe u Hrvatskoj i glasnogovornik Ujedinjene sirijske oporbe u egzilu. Iako je ta odluka prošla manje-više neopaženo, Hrvatska je prve sankcije Siriji nametnula još lani, 1. srpnja, no tadašnje mjere ograničavanja uglavnom su se ticale oružja. Inače, Hrvatska u donošenju odluka o sankcijama slijedi prvenstveno odluke EU-a, ali i UN-a i do sad se nije dogodilo da sama nekoj državi nametne mjere ograničavanja. Inače, Hrvatska trenutno ima sankcije u različitim oblicima prema 11 režima: Kongu, Egiptu, Gvineji, Iraku, Iranu, Libanonu, Eritreji, Sjevernoj Koreji...

Ključne riječi

Komentara 34

OB
-obrisani-
23:22 23.02.2012.

Sused a kaj mi imamo koristi od onih bušotina tamo. Vidiš kak je cena goriva ponorela. Tamo mađari delaju.

Avatar madcap
madcap
22:56 23.02.2012.

Potpuno ispravna odluka. Zarađivati na sirijskoj zemlji i istovremeno zatvarati oči na patnje sirijskog naroda bilo bi duboko nemoralno i prejadno. Podrška i pozdrav demokratskim i naprednim snagama Sirije.

PO
podravec
14:10 24.02.2012.

sikert, kuže dobro ovi pametnjakovići u Vladi ali oni nisu vladajući nego poslušnici. Imali smo samo jednog državnika a nakon njega je sve samo tuga i jad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije