Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE IZ GRADA

Slučaj uplakanog dječaka: 'Žao nam je ako je zbog krive procjene prvi dan bio stresan'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
10.09.2019.
u 10:42

Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", poručili su iz Grada

Javnost je ostala zgrožena slučajem iz Slavonskog Broda zbog dječaka koji sjedi i plače ispred OŠ Bogoslava Šuleka. Naime, budući da je dječak dijete s autizmom, trebao je dobiti pomoćnika u nastavi, kojeg nije dobio jer je pomoćnik, prema očevim tvrdnjama koji je i objavio fotografiju, na obuci. 

Iz Grada su reagirali na ovaj slučaj i poručili da im je žao ako je zbog krive procjene, umjesto puno smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. "Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", poručili su.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U skladu s redovnom procedurom i stvarnim potrebama, Grad Slavonski Brod od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio je suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda osnovne škole Bogoslav Šulek, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija. Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda.

Naime, osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta „Helping – faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć za 65 učenika.

Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni", stoji u priopćenju Grada Slavonskog Broda.

– Prvoga dana škole, prema našoj ustaljenoj praksi, učenici starijih razreda pripreme prigodan program dobrodošlice za prvašiće, a tako je bilo i ove godine. Prvašići taj dan nemaju nastavu već se upoznaju s razredom i učiteljicom koja će ih učiti. Asistenti su bili ujutro u školi, no s obzirom na to da nema nastave, odlučili smo ih poslati kući tako da se djeca nisu upoznala s njima. Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo – rekla je ravnateljica Slavica Đurđević, pišu 24sata

U razgovoru za Večernji list dječakov otac rekao je kako njegov sin nije plakao zato što nema asistenta, nego zato što je jako senzibilan, smeta mu buka i ne osjeća se dobro kad je puno ljudi. Rekli su mu da dođu kada završi priredba za prvašiće, ali kad su došli, priredba je još trajala, a kako je razglas bio glasan, sin se uplašio i počeo plakati. – Nismo se mogli dogovoriti sa školom kada da dođemo. Tražili smo asistenta koji bi izišao pred njega van, da uđemo zajedno. Međutim, oni uopće nisu znali tko je asistent, nisu znali koji je razred. Nisu htjeli ili nisu znali. Ja vjerujem da nisu htjeli, jer se još od srijede znalo da na troje prvašića ide jedan asistent. Dakle, moj sin s autizmom i još dvoje djece s Downovim sindromom dobili su jednoga asistenta – kaže Hrvoje Kozmus

Komentara 9

DU
Deleted user
11:03 10.09.2019.

Baš razmišljam čiju bi smjenu trebalo tražiti?

WI
wimwannya
11:03 10.09.2019.

Procitala sam o ovoj obitelji negdje u medijima jucer. Zao mi je djeteta, ali taj roditelj je strasno bahat. Zalio se sto je skola dodijelila jednog pomocnika na troje djece sa posebnim potrebama. A sto je on htio svakome po jednoga? Tko ce to placati, on iz svoga dzepa? Na Zapadu ta djeca uopce ne idu u redovne skole, nego u skole namijenjene djeci sa posebnim potrebama. On je izjavio da je njemu doktorica potpisala da njegovo dijete moze ici u redovnu skolu, a kasnije pricao da se dijete prepalo zbora i preglasne muzike, i zalio se da su ga ostavili samoga, da dijete moze zalutati i otici u nepoznatome pravcu, sto jasno govori da je djetetu potrebna kontrola i da ono nije za redovnu skolu.

QW
qwe
11:00 10.09.2019.

Mislili su da pomoćnici neće biti potrebni prvi dan???!!! Kakvi su to ljudi? Pa onda ni učitelji nisu potrebni prvi dan. I kako su mogli ostaviti samo, uplakano dijete i k tome s posebnim potrebama? A sutra će štrajkati za veće plaće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije