Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

'Žao mi je da se dijelimo po ideološkim pitanjima, u Jasenovac idem u tišini'

Kolinda Grabar-Kitarović
Nel Pavletic/PIXSELL
20.03.2019.
u 16:50

Doista me uznemirava da u središte političke rasprave, u središte života Hrvatske stavljamo te podjele, rekla je hrvatska predsjednica tijekom boravka u Rijeci

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je danas, komentirajući najave manjinskih predstavnika da i ove godine neće obilježiti stradanje u Jasenovcu zajedno s Vladom, kako joj je "žao da se dijelimo po ideološkim pitanjima i da neprestano idemo u prošlost, a trebali bismo se usredotočiti na životna pitanja te da će zato i ove godine u Jasenovac "ići u tišini pokloniti se žrtvama".

Govoreći o životnim pitanjima na koja se treba usredotočiti rekla je: "To su pitanja radnika '3. maja' i njihovih obitelji, kooperanata, Uljanik grupe, pa i svih tvrtki u Hrvatskoj, kako mikro, malih i srednjih  poduzetnika, tako i velikih državnih poduzeća, a o umirovljenicima da ne govorim."

 "Doista me uznemirava da u središte političke rasprave, u središte života Hrvatske stavljamo te podjele“, rekla je hrvatska predsjednica za današnjeg boravka u Rijeci.  Istaknula je kako smo svi priznali da su režimi kao što su fašizam, komunizam i nacizam bili zločinački. "Treba se pokloniti svim žrtvama", istaknula je.

 "Rekla sam da ću ići u Jasenovac na obilježavanje ako svi zajedno idemo. Ovo nema smisla - svi obilježavamo žrtve, a svatko na svoj način. Ja ću ići u tišini pokloniti se žrtvama jer one to zaslužuju", istaknula je.

 Na upit da komentira stanje vezano uz "3. maj" i Uljanik grupu, Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila nadu da će "3. maj" do 28. ožujka, kad je najavljeno sljedeće ročište o stečaju, riješiti pitanje blokade računa i ukloniti sve razloge za stečaj. Govoreći o Uljanik  grupi, rekla je kako se rade analize odlaska u stečaj ili preustroja.

 "Znam koliko je bitna brodogradnja i nadam se da će se ići u nekakav preustroj jer ne gledam samo kratkoročne gubitke ili dobitke koji bi se dobili stečajem, nego dugoročno jer je brodogradnja jedna od strateških hrvatskih industrija, no  ne ovakva brodogradnja kakvu smo imali dosad", istaknula je predsjednica i dodala kako očito "ne možemo konkurirati azijskom tržištu, moramo se specijalizirati, naći nišu, oslanjati se na domaću pamet i znanje te graditi manje brodove kakvi su danas potrebni u svijetu".

 Na upit da komentira najavu ministra Pavića da će mirovine porasti za 70 kuna, te njegovu tvrdnju da njegova baka živi s 1800 kuna mirovine, predsjednica je rekla joj je teško i zamisliti da netko živi s tim iznosom.

"No, dok ne preokrenemo odnos između radnoaktivnoga i radnoneaktivnog stanovništva na tržištu rada, nerealno je očekivati da će mirovine rasti. One mogu rasti državnim direktivama, ali takav sustav je dugoročno neodrživ", istaknula je.

Predsjednica je ustvrdila da se moramo potruditi da školujemo kadrove koji će ostati u Hrvatskoj za zanimanja dodane vrijednosti i tako slijevati više novca u mirovinske fondove, a time omogućiti i rast mirovina.

 Za najavu dodjele počasnog dokotrata Sveučilišta u Zagrebu Milanu Bandiću, predsjednica  je rekla kako je to odnos "između Bandića i Sveučilišta u Zagrebu, a sveučilišta imaju autonomiju".

 Upitana o opravdanosti unajmljivanja prostora u Bruxellesu, u vrijeme dok je prazna zgrada koju je Hrvatska kupila za diplomatsko predstavništvo, Grabar Kitarović je ocijenila da je to apsolutno neracionalno trošenje.

 "Nisam dobila dosad racionalno i razumsko obrazloženje zašto je to tako i nadam se da će se resorno ministarstvo potruditi da se zgrada stavi u funkciju jer će na način kako se sad radi koštati puno više nego da smo počeli na vrijeme obnovu zgrade", rekla je.

 Na pitanje o mogućem postupku oprosta kazne Zdravku i Višnji Pevec, Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da je to sad hipotetsko pitanje.

 Predsjednica je u Rijeci bila na svečanoj promociji diplomanada Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci te je posjetila Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. 

Kolinda Grabar-Kitarović
1/6

Komentara 18

BA
bakulušić
17:09 20.03.2019.

Jasenovac nije ideološko pitanje, Jasenovac je pitanje istine i laži. Predsjednica Hrvatske se mora zauzimati za istinu i učiniti sve što je u njenoj moći da istina izađe na vidjelo dana. Nije izabrana za tišinu.

Avatar Ebbajensen
Ebbajensen
17:55 20.03.2019.

Za nevjerovati je da član vlade ide na komemoraciju u društvu onih koji ne drže do svekolike žrtve već dijele žrtve na naše i vaše ! Sramite se svi koji dijelite žrtve i ne poštuju hrvatsku vladu i institucije !

FR
franjo
18:06 20.03.2019.

Blizu su izbori pa političari bilo koje boje koriste Bleiburg i Jasenovac baš za to umjesto da traže rješenja kako treba voditi državu ka blagostanju i za dobro svih građana umjesto njih samih. Ta ružna i primitivna politika uvijek palii na svim tim područjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije