Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od visokih troškova života

Zanimljiv potez europske zemlje: Planiraju nove poreze bankama i energetskim tvrtkama, kućanstvima pomoć

Grijanje, ilustracija
Dubravka Petric/PIXSELL
18.08.2022.
u 11:50

Češka vlada osigurat će pomoć kućanstvima kako ne bi trošila više od 30 posto primanja na stanovanje u uvjetima ogromnog poskupljenja plina i struje, rekao je premijer Petr Fiala.

Doplatak za troškove stanovanja nadovezat će se na najavljenih 66 milijardi kruna (2,73 milijarde dolara) koje država planira izdvojiti za subvencionirane tarife za energiju u sezoni grijanja 2022.-2023., rekao je Fiala u srijedu.

Vlada će se također odreći naknada za obnovljive izvore energije.

"Građani će za stanovanje, uključujući vodu i energiju, izdvajati najviše 30 posto primanja. Vlada je spremna doplatom za stanovanje pokriti sve troškove stanovanja koji premašuju 30 posto primanja", objasnio je češki premijer na konferenciji za novinare.

U Pragu plafon će iznositi 35 posto, dodao je, ne navevši koliko će nova mjera podrške građanima stajati. Vlada je za ovu godinu planirala deficit od 4,5 posto BDP-a da bi u srpnju povećala potrošnju za dvije milijarde eura, što odgovara oko 0,7 posto BDP-a. 

Razmatraju oporezivanje ekstra zarade energetskih tvrtki i banaka, što bi u državnu blagajnu moglo donijeti milijarde eura u idućoj godini koje bi pokrile veću potrošnju na zaštitu građana od visokih troškova života.

Energija spada među glavne pokretače inflacije u Češkoj koja je u srpnju dosegnula 17,5 posto, najvišu razinu u posljednja tri desetljeća. Kućanstva su se našla na udaru budući da postupno istječu dugoročni ugovori o opskrbi energijom. 

Češka gotovo u cijelosti podmiruje potrebe za plinom uvozom iz Rusije, a vlada je u međuvremenu zakupila kapacitete u terminalima za ukapljeni prirodni plin u Nizozemskoj koji bi trebali pokriti 30 posto potražnje.

Češka skladišta plina popunjena su više od 80 posto, što znači da potražnja ne bi bila potpuno pokrivena ako Rusija obustavi isporuke.

Vlada je poručila da bi im štednja i europska solidarnost trebali omogućiti da prebrode zimsku sezonu.

Plan štednje mogao bi, prema ekstremnim scenarijima, uključivati smanjenju opskrbu industrije i snižavanje temperature grijanja javnih ustanova i stanova na 18 Celzija, prema uredbi koju je ovog mjeseca predstavilo ministarstvo industrije i trgovine.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar nekakav
nekakav
14:48 18.08.2022.

stara dobra taktika udaranja poreza. i financiranja političkih ideja. kakve koristi od ubiranja većeg poreza i dijeljenja navodno siromašnima? otkad je to država ta koja određuje kolko svojih prihoda kućanstvo smije trošiti na grijanje? ili bilo što drugo? nek miijarderima ograniče kupovinu skupih jahti, vila.. banke će taj porez preliti na svoje klijente, kao što se i inače radi. dizanje poreza u kriznim vremenima je opasna akcija, koja uglavnom rezultira bijegom kapitala, smanjenjem poslovnih aktivnosti, i direktno uzrokuje smanjivanje prihoda države. zbog jednokratne mjere države će napraviti ogromnu štetu. zbog jedne šnicle cijelu kravu..?

DU
Deleted user
13:15 18.08.2022.

Čini mi se da ste trebali unaprijed o tome razmišljati kada ste uvodili sankcije Rusiji da će nam ovisnost o ruskim energentima zakucati životni standard u pod.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
13:31 18.08.2022.

Nikada ni jedna banka nije bila gubitnik. Kada dobit počne padati, snize kamate po viđenju i na oročena sredstva, povise naknade i kamate na kredite, prvi su za naplatu potraživanja, čak prije radnika za plaće... Kada su SAD u vrijeme Obame spašavale bankarski sektor, onda su njihovi direktori došli na sastanak svatko sa svojim avionom, a kada su dobili novce od države prvo su isplatili sebi bonuse. Sve ćemo to mi na kraju platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije