Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Porast zaraženih: Nova žarišta krizme i prve pričesti

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
26.09.2020.
u 18:19

Najviše slučajeva zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u gradu Zagrebu.

Danas su zabilježena 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1333. Najviše slučajeva od početka epidemije u Hrvatskoj zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u gradu Zagrebu. 

Lista strelica nalazi se na dnu

 

Tijek događaja:

18.20 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 24 sata osmero je novooboljelih od koronavirusa, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. 

Među novooboljelima su i majka s novorođenim djetetom koji su u samoizolaciji i kontakt su ranije inficiranog. Još troje dolazi iz samoizolacije ranije zaraženog, a za preostalo troje novozaraženih se epidemiološki utvrđuje gdje su se inficirali korona virusom.

14.30 - Poslije višetjednog zatišja, kada su se bilježile većinom jednocifrene brojke zaraženih, u Vukovarsko – srijemskoj županiji u protekla 24 sata zabilježen je novi veliki skok broja zaraženih. Prema podacima županijskog Stožera Civilne zaštite u posljednja 24 sata zabilježena su čak 23  nove pozitivne osobe na COVID-19 od kojih je njih 17 iz Vinkovaca.

Značajan rast broja zaraženih dovodi se u vezu s krizmom i prvom pričesti koje su proteklih dana održane u župama na području Vinkovaca.

Uz to treba znati i kako su prije tjedan dana u Vinkovcima održane i 55. Vinkovačke jeseni. Ova manifestacija održana u posebnim uvjetima i sukladno epidemiološkim mjerama. Međutim, tijekom tri dana jeseni Vinkovci su bili prepuni ljudi iz cijele Hrvatske. Zbog svega toga mnogi očekuju kako će tijekom idućih dana broj zaraženih u Vinkovcima i u Vukovarsko – srijemskoj županiji dodatno rasti.  

Inače, od početka epidemije u Vukovarsko – srijemskoj županiji je 786 zaraženih osoba  od kojih je  696 osoba  izliječeno. Preminulo je 16 osoba. U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12  radnika dok je iz sustava obrazovanja u samoizolaciji 11 nastavnika i 130 učenika.

13:13 - U posljednja 24 sata  od ukupno 197 nalaza (24 Ogulin) pristiglo je 6 pozitivnih nalaz na COVID-19 za područje Karlovačke županije. Oboljela su četiri muškarca i dvije žene.

Tri osobe su iz Karlovca, jedna iz Duge Rese, jedna iz Ogulina i jedna iz Cetingrada. Zbog pozitivnog učenika Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina epidemiološkom obradom stavljen je jedan razred (11 učenika) u samoizolaciju i 4 profesora. Daljna epidemiološka obrada je u tijeku. U samoizolaciji nalazi se 608 osoba i utvrđeno je jedno kršenje mjere. 

Do sada je oboljelo 325 osoba.

12:48 - U Međimurskoj županije evidentirane su dvije novooboljele osobe. Trenutno je 728 osoba u samoizolaciji, izvijestio je kratko Stožer Civilne zaštite.

12:19 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o osobi starije životne dobi nepoznatog izvora zaraze, koja je odmah i hospitalizirana u Općoj bolnici Varaždin. U istom razdoblju oporavila se jedna nova osoba, a dodatno je jedna osoba prebačena s bolničkog liječenja na kućno liječenje.Aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji time je i dalje 13, a navedenoj brojci valja pribrojiti još dvije osobe iz druge županije, koje se tu liječe.

11:34 - Na području Zadarske županije tri su nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima. Dvoje novooboljelih je iz općine Preko, a jedna osoba je iz Benkovca. U samoizolaciji je 275 osoba, nadzor je istekao za njih 7383, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 163 uzorka.
 
U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 16 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je jedan na respiratoru. Tijekom jučerašnjeg dana preminuo je jedan pacijent koji je bio na COVID odjelu, a riječ je o starijem muškarcu (1929. godište) koji je bio kronični bolesnik.

10:53 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; dvije mlađe osobe s prebivalištem u Kninu i jedna osoba koja trenutno boravi na području Vodica, a prebivalište joj je izvan RH.

Trenutno je 19 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovan je 147 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 93 osobe.

10:30 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o četiri muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za njih pet je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Slivna (utvrđena ep. veza), jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata preminula je jedna ženska osoba iz Konavala (1955. godište). Izliječeno je osam osoba – tri iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića te tri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 765 uzoraka. U samoizolaciji je 347 osoba, a u posljednja 24 sata nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
1/10

10:05 -  U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su  23  nove pozitivne osobe na COVID-19  (17 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Ivankova, 1 iz Drenovaca i 1 iz Posavskih Podgajaca s dugotrajnim boravkom u našoj županiji, a sa prebivalištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 786,  od kojih je  696 osoba  izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji  8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 106 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 11069. U samoizolaciji na području županije je 241 osoba.  

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 6 radnika iz sustava zdravstva (2 medicinske sestre/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12  radnika (1 liječnik, 6 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 3 nastavnika i 8 učenika. U samoizolaciji se nalazi 11 nastavnika i 130 učenika.

10:00 -  Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno  212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1333. Pročitajte više OVDJE 

9:34 - Primorsko-goranskoj županiji danas je osam novozaraženih, od kojih su četiri osobe iz doma za starije u Delnicama što je ukupno sada 65 zaraženih iz doma. Jedan je korisnik zbog pogoršanja simptoma prebačen u bolnicu. Ukupno je sada u KBC-u hospitalizirano 6 osoba.

Ostali novozaraženi su kontakti prethodno zaraženih osoba: jedna osoba je učiteljica iz Ravne gore pa jedan razred, zbog prevencije, ide u samoizolaciju, a jedna je korisnica jednog malog doma za starije u Rijeci što se upravo epidemiološki istražuje.

Danas je 5 ozdravljenih osoba i 445 osoba u samoizolaciji.

9:32 - Kako neslužbeno doznajemo, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pozitivan je na koronavirus. Više pročitajte OVDJE 

9:15 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 323 uzorka briseva (185 za administrativne potrebe) na Covid-19, od kojih je 1 pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku.

Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 6 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U samoizolaciji nalazi se 76 osoba.

9:00 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19. Jedna osoba je s područja grada Siska te je poznat izvor zaraze, jedna osoba je s područja općine Lekenik i u tijeku je epidemiološka obrada. Dvije osobe su s područja općine Topusko i poznat je izvor i mjesto zaraze, one predstavljaju dio oboljelih u epidemiji zarazne bolesti Covid-19 koja je zahvatila mali privatni obiteljski dom za starije i nemoćne.

U tom domu dosad je oboljelo 7 osoba i to 4 korisnice i 3 djelatnice doma.

VIDEO: Capak najavio nove kriterije za testiranje na koronavirus, ali i za izolaciju.

8:55 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena četiri nova slučaja zaraze virusom SARS - CoV-2. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Jedna je osoba proglašena zdravom, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je deset aktivnih slučajeva bolesti Covid-19.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 2010 slučajeva bolesti Covid-19.

8:51 - Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 206 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novozaražene osobe imaju boravište na području Općine Vuka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Osijeka te općina Čepin, Drenje, Strizivojna i Šodolovci.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 19 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru. Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 71 kontakt osobu novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 503 osoba.

Policija je obavila 28 samoinicijativnih i jednu provjeru po dojavi građana, no nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere, svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

8:34 -  U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježena su 33 slučaja novooboljelih osoba nakon 794 testiranja na koronavirus, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i dodali da su među zaraženima učenik i učiteljica u osnovnoj školi.  

Devet je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 20 osoba su kontakti Covid pozitivnih osoba, jedna je osoba došla iz Bosne i Hercegovine, jedna je povratnik s godišnjeg odmora, a kod dvije je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Posljedično tome, za 145 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

U domovima za starije i nemoćne osobe u Zagrebu nije bilo novooboljelih osoba. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod učenika i učiteljice osnovnih škola te je mjera samoizolacije određena za 19 učenika i četiri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 83 učenika.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 321 aktivan slučaj, a 1826 osoba je u samoizolaciji, izvijestili su iz Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar".

8:10 - Zamjenici dubrovačkog gradonačelnika Jelki Tepšić određena je samoizolacija zbog kontakata s osobom pozitivnom na koronavirus, a koja nije službenik Grada Dubrovnika, izvijestili su u subotu iz dubrovačke Gradske uprave.

Ističu kako Tepšić nema simptome, ali će sukladno uputi epidemiologa u samoizolaciji biti do 8. listopada.

Prethodno su od početka pandemije u samoizolaciji bili gradonačelnik Mato Franković, druga mu zamjenica Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

 

Ključne riječi

Komentara 7

JU
jumbo2110
15:08 26.09.2020.

Hahaha kako huskate svako malo ljude jedne protiv drugih.

DU
Deleted user
18:25 26.09.2020.

U, boteje, 200 ne bolesnih, nego samo pozitivnih... Tak nam treba 16.000 dana iliti 533 mjeseca iliti43 godine da se svi zarazimo... Nema nam spasa!!! Ali bitno je da huškate ljude protiv krizmi i pričesti!!!

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
20:43 26.09.2020.

Evo ih opet...sotonske sluge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije