Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korištenje fondova

Žalac: Lani povučen rekordan iznos iz EU

Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.01.2018.
u 10:12

Osiguranih 215 mil. eura prebacit će se gospodarstvu i znanosti koji imaju gotove projekte

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac pohvalila se jučer napretkom u korištenju europskih fondova u odnosu na prethodno trogodišnje razdoblje. Korisnicima je putem natječaja lani na raspolaganje stavljeno 2,8 milijardi eura, odnosno 26 posto ukupne alokacije za razdoblje 2014.-2020..

Neki čekaju s projektima

Vrijednost ugovorenih projekata porasla je 227 posto, na 3,7 milijardi eura, no povučeno je samo 800 milijuna, odnosno 7,5 posto ukupno odobrenih sredstava. Iako je i tu riječ o napretku od čak 423 posto, ministrica je nezadovoljna jer smatra da je Hrvatska u tom poslu trebala odmaknuti znatno dalje.

– Za to krivim SDP-ovu Vladu, najviše u kontekstu lošeg planiranja i neuvažavanja terena, zbog čega u nekim prioritetima imamo potpuno nepripremljenu priču, a u nekima i po pet puta više projekata nego što je dostupnih sredstava – kazala je Žalac.

Zbog toga najavljuje da će se u dogovoru s Europskom komisijom do kraja 2018. ići u izmjenu operativnog programa, odnosno izmjenu prioriteta kako bi se onima koji su bili aktivni u pripremi projekata, a prije svega gospodarstvu i znanosti, preusmjerio veći novac. Svi gotovi projekti financirat će se u okviru tekuće perspektive do 2020. godine.

– Mi tu moramo podvući crtu. Neki čekaju s gotovim projektima, a neki ne predlažu ništa – kazala je ministrica, a na pitanje tko bi zbog nepripremljenih projekata mogao ostati bez novca, kao jedno od najlošijih područja navela je petu prioritetnu os koja se odnosi na klimatske promjene i upravljanje rizicima.

Novac vrijednima

– U prioritetnoj osi 5 za sada imamo nulu jer oni koji su trebali nisu odradili posao kad je riječ o upravljanju katastrofama – rekla je Žalac. Za ulaganja u sustav koji bi Hrvatskoj trebao osigurati otpornost na katastrofe u okviru tekuće financijske perspektive osigurano je 215 milijuna eura. Uz to, predviđeno je i 30,4 milijuna eura za praćenje i upravljanje rizicima od klimatskih promjena. Radi se o novcu koji bi Hrvatskoj itekako dobrodošao s obzirom na sve češće ljetne požare, ali i poplave s kojima se suočavamo, no sudeći po riječima ministrice Žalac, taj će se novac preusmjeriti onima koji su bili vrijedni i pripremili projekte. U Ministarstvu se neslužbeno može čuti kako je odgovornost za nepripremljenost tog sektora na nacionalnoj, ali i na lokalnoj razini te da priprema projekata zapinje na neslozi između različitih sredina, ali i, primjerice, na nesređenim zemljišnim knjigama.

Komentara 3

NI
nibunika
14:13 23.01.2018.

Prošle godine povučena je (uvezena) iz EU i rekordna količina svinjskog mesa (13% više nego prethodne godine), ali i ostalih vrsta mesa i mesnih prerađevina. Bilo bi dobro da je veći dio povučenog novca iz EU fondova usmjeren u proizvodnjudnju mesa i ostalih prehrambenih proizvoda, ali to ne bi odgovaralo većini država EU. Danas proizvodimo samo trećinu svinjskog mesa, u odnosu na količinu koju smo proizvodili prije 30 i više godina (kada smo imali čak i hiperprodukciju). Pogledajte kako nam izgleda danas slavonsko selo , a kako je izgledalo prije 30 i više godina.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:00 23.01.2018.

Stihija... programi, pravilnici, provedba, evaluacija...

DU
Deleted user
15:21 23.01.2018.

Bujanec opet si stavil periku pa se sprešetavaš???!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije