Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.09.2017. u 12:45

Svaka formulacija koja odgovara isključivo desnoj ili lijevoj strani dugoročno je štetna

Ulazak države u emocionalnu sferu izaziva emocionalne reakcije. Ako to dosad nisu znali u Vladi Andreja Plenkovića, saznat će sad kad su Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputili u javnu raspravu. Čekaju ih tisuće komentara frustriranih građana od kojih će tek rijetki imati primjedbe pravne prirode. Ostali će biti samo uvrijeđeni jer Vlada njihovu obitelj ne priznaje kao takvu.

Iako i aktualni Obiteljski zakon poznaje „bračnu zajednicu“ i „obiteljsku zajednicu“ kao odvojene termine od kojih se ovaj potonji spominje samo u kontekstu djece, nigdje eksplicitno ne definira obitelj. Daje naslutiti da bez djece nema obitelji, već samo bračne zajednice i bračnih drugova, ali pravno razgraničenje tih pojmova nigdje nije jasno navedeno. Ministrica Murganić odlučila je krenuti od osnova i definirati ono na što se zakon odnosi – obitelj. Takav pristup mnogima će se činiti razumnim, ali traži posebnu dozu opreza koja je ovdje izostala.

U uvodnim odredbama Nacrta, doduše, jasno stoji kako definicija obitelji vrijedi samo „u smislu ovog zakona“, a ne univerzalno. Nije na državi da definira koga će svatko od nas smatrati svojom obitelji niti bismo od nje to trebali tražiti. Ako je već potrebna zbog poboljšanja zakona, najbolja bi zakonska definicija obitelji bila krajnje tehnička, minimalistička formulacija koju nitko od nas ne bi upotrijebio opisujući vlastitu obitelj.

Svaka formulacija koja odgovara isključivo desnoj ili lijevoj strani političkog spektra dugoročno je štetna jer to znači da će obitelj kao svetinja svakoga od nas ostati predmet političkih prepucavanja. Ideologizacija zakonske definicije obitelji automatski je pristanak na ljevičarsku igru kojoj je krajnji cilj rastakanje tradicionalne obitelji. Narod zna što obitelj jest i ne trebaju mu zakonska pojašnjenja, a država ju treba regulirati tako da svima, bez izazivanja ikakve emocionalne reakcije, budu jasna njihova prava i obveze.

Komentara 15

MO
mobitel20
15:19 29.09.2017.

Slazem se da oko ovog pitanja nema lijevih i desnih. Ima normalnih, prirodnih ljudi koji su ogromna vecina, i skupine freakova urlatora koji pod noge zele baciti sve Bozje ili prirodne zakone. Na svakim clanku mozete ih vidjeti...uz zastupanje tih nakaradnih devijacija, prepoznati cete ih po jugonacionalistickom hejtanju. Nece im to proci, koliko god mislili da su sasvim okupirali javnu i medijsku scenu. Nisu. Vidjet ce to uskoro !

JU
juma
18:44 29.09.2017.

Zajednica u kojoj uz roditelje ili posvojitelje zive djeca je obitelj. Vrlo jednostavno i prakticno. Domace zivotinje, bracne i izvanbracne zajednice bez djece , razne ekonomske i istospolne zajednice u zakonskom smislu nisu obitelj.

MA
markro3
19:49 29.09.2017.

Samo ortodoksnim ljevičarima, koji su protiv svega kršćanskog i tradicionalnog i inim bolesnicima nije jasno što je obitelj. Da je obitelj po njihovim mjerilima, ljudska vrsta ne bi dočekala 22. stoljeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije