Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirnado Mrsić

'Zakonom o studentskom radu Vlada studente pretvara u jeftinu radnu snagu'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
28.09.2018.
u 11:56

Studenti su lišeni radnih prava, radit će više, a imati manja prava, tvrdi Mrsić

Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić ocijenio je danas kako Vlada prijedlogom Zakona o studentskom radu omogućava jeftinu radnu snagu umjesto da zaštiti studente. Studenti su lišeni radnih prava, radit će više, a imati manja prava, tvrdi Mrsić.

- Vlada je jučer donijela prijedlog zakona o studentskom radu po kojima se određuju uvjeti pod kojima rade, ali nisu ih uredili, nego su omogućili jeftinu radnu snagu. Hrvatska ima jeftinu radnu snagu, Vlada se time već hvalila i zvala investitore, a sada očito žele isporučiti i jeftini studentski rad – kritizira Mrsić. Vlada je, nastavlja on, pripremila i poreznu reformu koja ide na ruku kapitalistima i sada im još žele isporučiti i jeftinu radnu snagu.

- Iako smo tijekom rasprave ukazivali na probleme - studenti neće biti zaštićeni, koliko moraju raditi - ispada da će raditi više, a imati manje prava nego radnici koji su zaštićeni – prigovara Mrsić. Rad bi trebao biti u funkciji tržišta rada, no država studente osuđuje da moraju raditi da bi mogli studirati, smatra Mrsić.

- Obrazovanje ne smije ovisiti o materijalnom statusu. Red koji je trebao uvesti zakon nije uveden i budućnost studentskog rada u Hrvatskoj nije definirana. Ono što bih htio reći jest da su studenti budućnost Hrvatske, a ne jeftina radna snaga. Isti ljudi za isti posao različito će se plaćati. Bilo bi logično da se plaća po onome što radi – objašnjava Mrsić.

Jedino pozitivno u Vladinom prijedlogu zakona jest što propisala minimalna plaća, pa se minimalna satnica ne spušta ispod minimalne razine, a i propisana je minimalna plaća za rad praznicima.

>> Pogledajte “okršaj” Plenkovića i Bernardića u Saboru

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
16:23 28.09.2018.

Studenti nek studiraju, a na da radnicima uzimaju radna mjesta da bi gazda stavil razliku love u džep. Pa još i preko studenta dobar dio i "opral!.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
13:30 28.09.2018.

Ovaj je kao mrgud iz Štrumfova...ja mrzim da mrzim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije