Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISLAV KOLAKUŠIĆ

'Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u RH'

Mislav Kolakušić
Foto: HRT
1/4
21.01.2018.
u 15:59

- Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo. Treba donijeti novi zakon, jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje, ističe. Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj - kazao je Kolakušić u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a

U pravu sam da bi u Hrvatskoj vladala vladavina prava i da bi svi bili jednaki. Hrvatskom narodu se konstantno prezentiraju propisi da su rađeni u njihovom interesu, ali to nažalost, nije točno. Najbolji primjer su ovršni zakon lex Agrokor, zakon o predstečajnim nagodbama, zakon o pretvorbi i privatizaciji. To su sve zakoni rađeni u interesu uskog kruga ljudi - rekao je u današnjoj emisiji HRT Nedjeljom u 2 Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda koji je u javnosti postao poznat žestoko kritizirajući predstečajne nagodbe, Lex Agrokor te ovršni zakon zbog kojeg je postao jedan od simbola borbe ovršenih i blokiranih.

Rekao je da od kritika društvenih anomalija nikada neće odustati dok svi u zemlji pred zakonom ne budu jednaki te da će se politički angažirati tek onda kada shvati da u pravosuđu ne može postići cilj.

Rekao je i kako ne očekuje da će postupak koji protiv njega provodi Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog povrede sudačke etike biti novčana kazna.

Sudac Kolakušić žestoki je kritičar ovršnog zakona.

- Očigledno je koliko je utjecaj ovršnog lobija na naše zakonodavstvo. Treba donijeti novi zakon, jer ovo što smo mi napravili ne postoji nigdje, ističe. Ovršni zakon postoji u svakoj državi, ali 330.000 blokiranih postoji samo u Hrvatskoj. Samo u Hrvatskoj postoji da građani propadaju zbog troškova postupka. Zalažem se da smo prepisali austrijski ili još bolje slovenski sustav u kojem trošak ovrhe može biti 0. A za taj zakon je potrebno manje od 24 sata. Kažu da se radi o ogromnom poslu, a koliko je trebalo se napiše lex Agrokor? Znači kad se zakon radi za jednu osobu može se napisati u par sati, a kad treba spasiti milijun građana treba godinu dana. Zato što u tih godinu dana nekoliko pojedinaca će zaraditi nekoliko stotina milijuna kuna - kaže Kolakušić.

Sudac Kolakušić dodirnuo se i kandidature za predsjednika. Rekao je kako vidi da se to često spominje, no nitko ga nije pitao za mišljenje.

- Ja želim sa pozicije suca govoriti o zakonima koji utječu na građane RH. Kada shvatim da to nije moguće, ići ću dalje - kazao je vjerojatno misleći na mogući politički angažman.

Ključne riječi

Komentara 66

OS
osica
16:24 21.01.2018.

kamo sreće da imamo više moralnih i stručnih ljudi, "više Kolakušića", onih koji se ne boje za sebe i javno progovore o tome . No za to treba imati mu ..... . Svaka mu čast .

Avatar vatrogasac
vatrogasac
16:55 21.01.2018.

Javnost bi svakako trebala znati tko su pojedinci i ustanove koji ostvaruju ekstreman profit u nezapamćenoj pljački hrvatske sirotinje,pod maskom ovršnog zakona.Neki tobože ugledni odvjetnici posjeduju velike firme specijalizirane isključivo za morbidnu industriju ovrha pridodajmo tome bizarne pisare kojima su korumpirani političari dali ulogu pravosudnih tjela,ne treba zaboraviti niti zloglasne kamatarske tvrtke kojima jadne ljude poslužuje privatna agencija koja trguje privatnim podacima.Na kraju jednadžbe vidimo čitav čudovišni sustav pljačke koji uništava živote preko milijun građana.Sudac Kolakušić čini se predstavlja jedinu nadu uništenim i pravno nezaštićenim građanima.

TR
tramontana
16:21 21.01.2018.

Izručeni smo na švedskom stolu hoštaplerima, odvjetnicima, bilježnicima, raznim lobijima, a posebna priča su tele operateri. Dodati treba banke, javne ustanove i imaju Hrvatsku. Narod uživa zablude i to bez ograničenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije