Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGRAM

Zakon to ne dopušta, ali u praksi se otpad odlaže i bez dozvole

Zagreb: Suđenje za aferu Agram na Županijskom sudu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
19.04.2021.
u 14:00

"Inspekcija je 2002. donijela odluku o zabrani odlaganja otpada na svim odlagalištima u zemlji, no zbog interesa javnosti, odlučeno je da ta odluka postane ništetna", svjedočila je Jasna Paladin Popović

Bila sam glavna inspektorica zaštite okoliša i potpisala sam rješenje kojem se ZGOS-u zabranjuje na Jakuševcu zbrinjavanje svih vrsta otpada osim miješano-komunalnog i to zato što oni od 2010. nisu imali valjanu dozvolu za odlaganje otpada, kazala je Jasna Paladin Popović.

Ona je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočila u nastavku suđenja za aferu Agram. Pojasnila je da su rješenje o zabrani odlaganja otpada tada, uz Zagreb, dobili još neki gradovi. Dodala je i da je Zagreb tražio mogućnost da glomazni otpad zbrinjava  u drugim jedinicama lokalne samouprave, no da neke na to nisu pristajale. Oko te problematike održavani su sastanci, a obranu optuženika zanimalo je i dopušta li zakon zbrinjavanje otpada na odlagalištima koja nemaju dozvolu, odnosno je li to politička odluka.

– Zakon to ne dopušta, no u praksi se to radilo. Inspekcija je 2002. donijela odluku o zabrani odlaganja otpada na svim odlagalištima u zemlji, no zbog interesa javnosti, odlučeno je da ta odluka postane ništetna. Dakle, za sve je potrebna politička volja – kazala je svjedokinja.

Upitana zašto je rješenje o zabrani odlaganja otpada na Jakuševcu donesena 2013. ako Jakuševec nije imao dozvolu od 2010.,  kazala je da se to nije dogodilo jer je Grad Zagreb bio u postupku izdavanja dozvole za gospodarenje otpadom.

Ključne riječi

Komentara 3

KR
kristov
14:47 19.04.2021.

Zašto ne govorite o proizvodnji otpada, a ne nezakonitom oddlaganju. Jednom proizveden otpad mora negdje biti, ležati i odležati ..

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
14:45 19.04.2021.

ne sudi se nacinu i mjesto odlaganja otpada vec zaobilazenju propisanih nacina sklapljanja poslova

Avatar YUKA1962
YUKA1962
15:01 19.04.2021.

Kod nas je sve lijepo na "papiru", ali u zbilji,tj.realizaciji je velika "0"!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije