Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krešo Beljak:

'Zakon o povratu trebao se prvo primijeniti na Tuđmana koji je živio u oduzetoj kući'

Krešo Beljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.06.2018.
u 11:57

To je duboko nepravedan zakon, kazao je SDP-ov Franko Vidović

SDP, ali ni HSS neće podržati Vladin prijedlog zakona o najmu stanova jer će, poručuju, prouzročiti nove nepravde i nove tužbe pa pozivaju premijera i Vladu da ga povuku iz procedure ili barem pošalju u tri čitanja. Vlada, naime, tim zakonom predviđa iseljavanje zaštićenih najmoprimaca iz stanova koje im je nekad u prošlosti dodijelila država, a kako su naglašavali iz Vlade, ne baca ih se na ulicu nego će oni naći drugi životni prostor koji će im država idućih pet godina subvencionirati do tržišne cijene.

– To je duboko nepravedan zakon, s jedne strane prema vlasnicima koji trpe štetu, a s druge strane prema najmoprimcima koji nisu svojom voljom završili u tim stanovima. Država je napravila nepravdu, a od '90.-ih godina sve vlade peru ruke i bježe od tog vrućeg krumpira – kazao je SDP-ov Franko Vidović na konferenciji za novinare u Saboru. Pita se što će se dogoditi s najmoprimcima za pet godina kada država prestane subvencionirati njihov novi smještaj, posebno podsjećajući da je uglavnom riječ o osobama starije dobi, iznad 70 godina.

– I vlasnici i najmoprimci bit će oštećene strane ovim zakonom. Država ne može i ne smije reći ''brigo moja, prijeđi na drugoga'' – kaže Vidović. Podsjeća i da je tijekom rasprave o prvom čitanju ovog zakona predlagatelj rekao da će se do drugog čitanja pripremiti i statistički podatci koji će dodatno rasvijetliti razmjer ovog problema, dakle koliko je nekretnina u pitanju i koliko obitelji.

– Najpametnije je prvo napraviti analizu stanja, a nakon toga država ne smije izići iz priče nego sudjelovati u postupku, omogućiti vlasnicima povrat njihove imovine, ali i zbrinuti najmoprimce, a to opet znači kupnju stanova, ali mislim da to ne bi trebao biti preveliki trošak za državu – naglašava Vidović.

HSS-ov Krešo Beljak dodaje da ni njegova stranka neće podržati ovaj nepravedan zakon.

– Taj zakon o povratu trebao se prvo primijeniti na prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je živio u oduzetoj kući, ali kako nije tada primijenjen na njega, nije ni kasnije ni na koga drugoga.To je početak svih problema – kaže Beljak te dodaje kako ovaj zakon ne može biti neko kompromisno rješenje, već stvarno rješenje problema. Pita se gura li se sada ovaj zakon zbog stvarnih vlasnika koji desetljećima čekaju povrat svojih nekretnina ili zbog prekupaca koji su od očajnih vlasnika koji više nisu imali vremena za čekanje za jeftinu cijenu kupili nekretnine. Zaključuje kako vladajući nemaju "blage veze o vođenju države i pravdi", pa im poručuje da raspišu izbore kako se država ne bi nepovratno sunovratila.

Slaže se s Vidovićevom opaskom da odgovornost za ovaj problem snose sve dosadašnje Vlade, pa odgovornost vidi i u bivšem vodstvu njegove stranke koje, dok je sudjelovalo u vlasti, nije riješilo da se HSS-u vrati zgrada koju su izgradili prije 2. svjetskog rata.

– U toj zgradi mi smo sada podstanari, jednako kao i brojne udruge, pa i ona Željke Markić. Željka Markić i živi u zgradi HSS-a, u kojoj smo mi samo podstanari jer nam nije vraćena – tvrdi Beljak.

Upitan da komentira stanje u SDP-u i najavljeno rušenje predsjednika stranke Davora Bernardića, Franko Vidović uzvratio je da je to nebitna tema u odnosu na temu konferencije. 

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Krešo Beljak
1/10

Komentara 150

Avatar rubinet
rubinet
12:18 27.06.2018.

1945. dođoše neki čudni ljudi i istjeraše vlasnike iz tvornica,kuća i stanova..i kako bi tada još i danas jest.... ne daju se sinovi i unuci tih čudnih ljudi!!!

DU
Deleted user
12:21 27.06.2018.

Vrati ti kazetofone, a ovaj Vidović neka dobije sljedeći put lisice na ruke kada vozi pijan i svađa se sa policijom. I vratite oteto komunisti...😉 Ne laje pas radi sela već radi sebe.

KR
Krotila
12:11 27.06.2018.

OLOŠI,niste dr.Franji Tuđmanu ni do koljena!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije