Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene

Evo što se mijenja kod kupnje rabljenih vozila

Sajam automobila
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
16.11.2017.
u 10:47

Izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila bile su danas prva točka dnevnog reda sjednice Vlade

Izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na motorna vozila bile su prva točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade, na kojoj je predloženo donošenje po hitnoj proceduri te da zakon stupi na snagu 1. siječnja 2018.

Između ostalog, predlaže se, umjesto posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila, plaćanje upravne pristojbe prilikom registracije vozila na ime stjecatelja vozila kako bi se ubuduće pojednostavio i skratio administrativni postupak obavljanjem svih radnji na jednom mjestu. Nije riječ o novom nametu već o transformaciji davanja koje se plaća prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila, ističe se u Nacrtu prijedloga.

Nadalje, u slučaju kupoprodaje rabljenog motornog vozila nije više potrebno ovjeravati potpis prodavatelja kod javnog bilježnika već, nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora, kupac s ugovorom kod tijela nadležnog za registraciju motornih vozila obavlja prijenos vlasništva odnosno registraciju motornog vozila na svoje ime. Obračun i kontrolu naplate upravnih pristojbi obavljat će tijelo nadležno za registraciju motornih vozila.

Dosadašnja osnova za plaćanje poreza je tržišna cijena motornog vozila koja se utvrđuje uvidom u podatke Eurotaxa te se izmjenom oblika javnog davanja iz poreza u upravnu pristojbu utvrđuju posebni kriteriji za naplatu upravne pristojbe. Visina upravne pristojbe koja će se plaćati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja, izračunavat će se prema propisanom iznosu upravne pristojbe u kunama po kilovatu ovisno o godini starosti (godina starosti izračunava se prema godini proizvodnje vozila odnosno godinu starosti rabljenog motornog vozila čini tekuća godina umanjena za godinu proizvodnje, a ako je tekuća godina jednaka godini proizvodnje, smatra se da je vozilo staro jednu godinu)

Cilj izmjena i dopune Zakona jest postupak prijave stjecanja rabljenih motornih vozila kao i plaćanje svih davanja učiniti bržim i jednostavnijim za stjecatelje rabljenih motornih vozila, omogućavanjem obavljanja svih radnji u svezi s motornim vozilima na jednom mjestu, navodi se u Nacrtu.

Na dnevnom redu, između ostalog, bili su i Nacrt konačnog prijedloga zakona o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije te Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Ugovora između vlada Hrvatske i Litve o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Premijer Andrej Plenković uvodno se zahvalio parlamentarnoj većini nakon prošlotjedne neuspješne inicijative oporbe za opoziv Vlade i ministrice Nade Murganić i rekao da se pokazalo ono što je govorio – da su obje inicijative osuđene na propust.

– Ako je to jedini instrument koji u svojoj kreativnosti oporba koristi, moramo hrvatskoj javnosti i Saboru priuštiti i takvu vrstu rasprava – rekao je Plenković na početku današnje sjednice Vlade.

– Za razliku od onih koji lakonski posežu za takvim instrumentima, mi kao ozbiljna Vlada i većina vodimo računa o međunarodnom ugledu zemlje, o onome što promatrači bilježe i kako se to reflektira na naš međunarodni rejting u ekonomskim i financijskim krugovima – rekao je Plenković, ističući koliko je situacija u zemlji važna investitorima.

Rekao je kako predstavnici Ministarstva financija na čelu s ministrom financija Zdravkom Marićem vode razgovore s investitorima o refinanciranju duga u cestarskom sektoru i nastavku konsolidacije tog sektora.

Plenković je također rekao kako je danas peta obljetnica oslobađanja hrvatskih generala te najavio Dan sjećanja u Vukovaru. Rekao je i kako je ministrica Gabrijela Žalac s povjerenicom Corinom Cretu govorila o novom zakonskom prijedlogu koji se odnosi na Vukovar, kako bi se uzele u obzir specifičnosti, a posebno stradanja grada i dobila izuzeća s ciljem usklađivanja s dijelom pravne stečevine koja se odnosi na državne potpore.

Pogledajte galeriju najboljih rabljenih automobila do 40.000 kuna:

Sajam automobila
1/16

Komentara 56

DA
dado56
11:36 16.11.2017.

mi smo jadan narod jer jedan čeh ili poljak plati pdv na automobil i gotovo sve ostale je deranje kože gradjanima... kao da je malo 25% platiti pa još treba kemijat na ledjima gradjana... zato je vozni park gradjana starr 15godina a vozni park vlade 1,5 mjesec ...

OB
ObrenM
11:35 16.11.2017.

Samo loseg iz EU se strogo drzimo,a ono sto bi narodu pomoglo se zaobilazi.U Europi se samo kod kupovine novog vozila placa porez,a svaka kasnija prodaja tog vozila je izuzeta od poreza.Ovdje su usavrsili razrez poreza po eurotaxu,koji je tridesetak% veci od dosadasnjeg kataloga procjene rabljenih vozila.Nadalje sve ovlasti kod registracije vozila prelaze iz kompetencije MUP-a i poreske uprave prelaze na privatni CVH(Centar za vozila Hrvatske)gdje je vidljiva sprega vrha politike i povlastenih.

AD
adrad
09:37 16.11.2017.

Treba hraniti taj aparat. Oni imaju plaće kao Merkelica i njena vlada. Samo što Merkelicu hrani 80miliona ljudi dok ove naše samo nas 4 miliona. Skupi su brate. Valja ih mijenjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije