Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
most

'Zakon o otocima potaknut će još veće iseljavanje i demografski slom'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
20.09.2018.
u 12:01

- Imamo samo jednu kampanju za medije, javnost, a građani očekuju zakone koji će napraviti preokret

Prijedlozi zakona o otocima, potpomognutim područjima i brdsko planinskom području, koji su danas na dnevnom redu Sabora, potaknut će još veće iseljavanje i demografski slom, poručili su danas saborski zastupnici Mosta na konferenciji za novinare u Saboru. Planirana sredstva pokazuju da se neće promijeniti ništa, smatraju u Mostu.

- Imamo samo jednu kampanju za medije, javnost, a građani očekuju zakone koji će napraviti preokret. Hoće li 85 milijuna kuna godišnje hoće li napraviti preokret na potpomognutim područjima. Niti povlačenje sredstava iz EU koje mjerimo u milijardama nisu uspjeli pokrenuti napredak. Ako je ovo sve što ova Vlada može napraviti premijer i resorni ministri na tim će područjima biti persona non grata. 85 milijuna kuna podijelite s brojem stanovnika i poduzetnika.

Da li vladajući stvarno vjeruju da će se na osnovu toga pokrenuti gospodarstvo i infrastruktura te provesti demografske mjere - rekao je Mostov Tomislav Panenić.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić kaže da se godinama čeka zakon koji se odnosi na 200 tisuća ljudi u 45 jedinica lokalne i područne samouprave, no svaka dosadašnja izmjena zakona gora je od prethodne.

- Ovaj zakon o regionalnom razvoju možemo svesti na urbanizaciju jer građani odlaze u urbane sredine. U zakonu nisu definirani kriteriji tko ulazi u brdsko planinska područja, i on nema mjerljivih kriterija. Predlagali smo tzv. planinske iskaznice koje bi trebale omogućiti određene beneficije na brdsko planinskim područjima, to je bilo u nacrtu zakona a onda je izbačeno – kritizira Pranić.

Na otocima službeno živi 126 tisuća stanovnika, kaže Ines Strenja Linić te dodaje kako je taj broj zapravo manji.

- Imamo samo 65 nastanjenih otoka od njih 1267 njih, a na samo 15 otoka živi više od tisuću stanovnika, dok na 25 njih živi manje od 250 stanovnika. I na tako malom otoku treba organizirati život da bi se preživjelo, a ovaj prijedlog zakona je samo prelijevanje iz šupljeg u prazno i riječ je o političkim proklamacijama, a ne o zakonskim normama - tvrdi Strenja Linić te se posebno osvrće na problem vode na otocima, posebice na Cresu. Otočani žele, nastavlja, da se riješe imovinsko-pravni problemi na zemljištima jer su oni preduvjet razvoja, ali i pitanje razvrstavanje otpada.

- Digitalizacija javne uprave omogućila bi otočanima da konačno postanu ravnopravni u pristupu administraciji – zaključuje Strenja Linić.

>> Pogledajte video kada su članovi Slobodne Hrvatske jajima gađali zgradu HDZ-a

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stipan
12:34 20.09.2018.

U Hrvatskoj ima previše mladih umirovljenika, ratnih profitera, malo radnika koji sve to financirajući imaju bijedne doprinose i nenormalno velike poreze i to je problem koji će trajati još najmanje pedeset godina , a vladajućim je baš u interesu da se Hrvati iseljavaju jer svaki iseljeni pomaže bar dva koji su tu i to je čist novac za državu . Mi smo bili naši vladari samo do kralja Zvonimira i nikad više do danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije