Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene ZKP-a

Policija će snimati ispitivanja i koristiti ih kao dokaz na sudu

Davor Božinović
Jurica Galoic/PIXSELL
29.11.2017.
u 22:13

Sindikat krim-policije traži odgodu primjene zakonskih novosti tvrdeći da policajci nisu za njih spremni, što ministar opovrgava

Klasični obavijesni razgovori s osumnjičenicima od petka odlaze u povijest, a ako tijekom razgovora u policiji građanin postane osumnjičen, razgovor će morati biti prekinut, a osoba upozorena da ima pravo na branitelja. Daljnji tijek razgovora bit će audio i videosniman i moći će se koristiti kao dokaz u kaznenom postupku. Propisano je to izmjenama Zakona o kaznenom postupku koje na snagu stupaju 1. prosinca.

Za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti osumnjičenik mora imati branitelja, a kada obrana nije obavezna, može izjaviti da ga ne želi, no policija mu je svejedno dužna objasniti da mu to olakšava položaj u kaznenom postupku. Osim uhićenika i osumnjičenika za kaznena djela iz županijske nadležnosti, obavezno pravo na branitelja imaju osobe nesposobne za rasuđivanje, gluhonijemi i slijepi. Zakonskim izmjenama proširena su postupanja policije u području uspostave minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, ali i prava osumnjičenika na pristup odvjetniku.

– Uspostavljanje optimalne ravnoteže između zaštite prava osumnjičenika i širine ovlasti koje ima policija kao otkrivačko tijelo trajna je odrednica Zakona o kaznenom postupku – kazao je na jučerašnjem predstavljanju zakonskih izmjena ministar Davor Božinović. Tvrdnje Sindikata kriminalističke policije, koji je zatražio odgodu primjene zakonskih izmjena ustvrdivši kako temeljni policajci nisu prošli edukaciju i ukazujući da će policajci teško moći procijeniti trebaju li prema nekome postupati kao prema osumnjičeniku ili kao prema građaninu, Božinović je odbacio.

Komentara 2

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
22:50 29.11.2017.

U Afriki ima jos par drzava koji to jos nemaju ali to je standard ! Ozbiljno to nisam ocekival od jedne Europske, moja domovija, skoro 30godina ono kaj smo svi steli ali sigurno ne tako sa tim domoljubin fasistima

BU
Budak
22:23 29.11.2017.

Tako si to i radio u UDBI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije