Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI BRANITELJI

“Zakon o braniteljima ne provodi se pri zapošljavanju”

U Domu specijalne policije RH održana je konferencija za medije Udruge branitelja i specijalne policije
Foto: Robert Anic/PIXSELL
27.02.2020.
u 00:30

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata u praksi se, kada je riječ o zapošljavanju, zaobilazi i ne provodi.

Pravo prednosti branitelja pod jednakim uvjetima ne poštuju ni državna tijela ni tijela lokalne uprave kao ni javna poduzeća u vlasništvu RH, na štetu populacije hrvatskih branitelja – poručili su jučer šefovi triju najutjecajnijih braniteljskih udruga: Zoran Maras iz Udruge Specijalne policije, Krešimir Maretić iz Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi i Siniša Mastelić iz Saveza udruga branitelja radnika.

Uz medijski eksponiran slučaj dr. sc. Ljiljane Zmijanović, koja usprkos najboljim referencijama i statusu braniteljice nije uspjela proći na natječaju za ravnateljicu NP-a Krka, iznijeli su cijeli niz slučajeva gdje se zakon, kako tvrde, ne provodi.

Riječ je o Luki Čulini, djetetu ratnog invalida, koji se nije uspio zaposliti u zagrebačkoj Ustanovi Upravljanje sportskim objektima, kao ni Boris Peterlik, nezaposleni branitelj, koji u istoj instituciji dva puta nije prošao na natječaju za referenta nabave iako je imao najbolje prikazane ocjene testova.

Posao nije dobio ni Ante Buljan, nezaposleni branitelj, u splitskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Ukazali su i na otkazivanje ugovora o radu braniteljima u HŽ Cargu, a da se pritom nije vodilo brigu o socijalnom statusu.

Stoga su među ugroženima i teško bolesni ratni invalid Jadranko Vukanović, kao i Suzana Radaljac, supruga preminulog branitelja, koja skrbi o nepokretnom sinu.

– Od Vlade RH, resornih ministarstava i nadležnog Državnog inspektorata zahtijevamo pojačane kontrole državnih inspektora u provedbi natječaja i kršenju važećih zakona.

Očekujemo potpunu primjenu zakona prema braniteljima i svim građanima RH bez političkog klijentelizma, rodbinskih veza i interesnih pogodovanja – poručili su branitelji.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
01:08 27.02.2020.

SUBNOR je bio mala beba za ove sada,,,još da vam i povjerujemo???..dosta ste ovih 25 godina naplaćivali domoljublje

VR
Vrac666
09:13 27.02.2020.

Branitelji naprijed ostali stoj

KO
Kokoiduhovi
07:23 27.02.2020.

Ovi kaj daju oglase da je gola i za ostale djelatnosti u svezi toga; pa svaka pjevaljka, starleta i sl. svakodnevno objavljuje takve fotke jer drugo ni nema, pa nije jasno, kojoj se vi to publici obraćate?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije