Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahtjev za ocjenu ustavnosti

'Zakon je diskriminatoran, gejevi i lezbijke imaju obitelj kao i svi mi ostali'

Zagreb: SDP skupio potreban broj potpisa za pokretanje postupka zakona o udomiteljstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
22.02.2019.
u 12:50

Sabina Glasovac: Ne postoji niti jedan realni element koji je Vlada dala da osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Niti jedan građanin ne smije biti diskriminiran

Ustavnom sudu RH ovih će dana 33 saborska zastupnika, većinski iz SDP-a, predati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakon o udomiteljstvu jer vjeruju da je diskriminatoran budući da ne omogućava udomljavanje formalnim i neformalnim životnim partnerima. Zahtjev za ocjenu ustavnosti potpisala su 33 zastupnika - 25 iz SDP-a, SDSS-ov Boris Milošević, zastupnik talijanske manjine Furio Radin, HSS-ovi Željko Lenart i Davor Vlaović, Mirando Mrsić iz Demokrata te tri neovisna zastupnika - Marko Vučetić, Tomislav Žagar i Bojan Glavašević.

SDP-ova Sabina Glasovac je na zajedničkoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru podsjetila kako je sporni zakon izglasan u prosincu 2018. godine te kako je njena stranka tada pokušavala amandmanom ispraviti nepravdu kojom se onemogućuje udomiteljstvo životnim partnerima, no Vlada je tada to odbila uz objašnjenje kako radi u korist djece.

Zagreb: SDP skupio potreban broj potpisa za pokretanje postupka zakona o udomiteljstvu
1/9

- Ne postoji niti jedan realni element koji je Vlada dala da osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Niti jedan građanin ne smije biti diskriminiran. Prije nekoliko desetaka godina borili smo se protiv fašizma. Danas je i ovo antifašistička borba, borba za svakog čovjeka i borba protiv diskriminacije – ustvrdila je Glasovac.

Njen stranački kolega Peđa Grbin pojasnio je kako su se u SDP-u odlučili Ustavnom sudu poslati zahtjev, a ne prijedlog za ocjenu ustavnosti, jer u slučaju zahtjeva Ustavni sud mora ocjenjivati ustavnost.

- Nadamo se da ovaj predmet neće dugo stajati u ladici i da će Ustavni sud o njemu pravovremeno odlučivati. Isključivanjem formalnih i neformalnih životnih partnera iz udomljavanja povrijeđen je niz odredbi Ustava, ali i prava Europske unije, jer se izuzeće ne odnosi samo na hrvatske građane, već i na građane Europske unije – naglašava Grbin.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević dodaje kako se diskriminatorne odredbe ne nalaze samo u Zakonu o udomiteljstvu, nego i u Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

- Gejevi i lezbijke imaju obitelj kao i svi mi ostali - poručuje Glavašević.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić tvrdi da je Zakon o udomiteljstvu "politički uškopljen kako bi se zadovoljile ideološke potrebe HDZ-a".

- Ovo pokazuje da HDZ i njegovi nazadnjački spavači nisu spremni za europsku Hrvatsku - tvrdi Mrsić.

VIDEO Miro Bulj u Saboru pustio i pjevao 'Ustani, bane':

Komentara 18

MA
marijaqwer
13:24 22.02.2019.

Ulazeći u brak s osobom istog spola , osoba se odriče mogućnosti stvaranja potomstva i svega vezanog za odgoj djece. To je njihova vlastita odluka, te moraju snositi odgovornost za vlastite odluke i ponašanja.

Avatar RuAF
RuAF
13:41 22.02.2019.

Jesmo li mi svi ostali diskriminirani kad ne smijemo reči da to nije normalno jer odmah padaju crveni kartoni i blokade

CI
cicibela
13:39 22.02.2019.

Ako niti jedan građanin ne smije biti diskriminiran, kažite mi zašto meni ne daju da pjevam operu u HNK??? Stalno tvrde da nisam kvalificirana. Ima li kvalifikacija ikakve veze s mojim pravima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije