Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELG

Zaklano 1000 zaraženih krava, opustošeno 300 farmi

'29. i 31. 03.2011., Koprivnicki Ivanec - Farma krava muzara obitelji Cevis u selu Koprivnicki Ivanec. Obitelj ima vise od 100 krava muzara.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/4
04.01.2012.
u 11:00

Cilj suzbijanja kronične virusne zaraze goveda dobivanje je certifikata za izvoz mlijeka i junica u EU, tvrdi šef Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede Gordan Jerbić

Katastrofa! Radikalna akcija suzbijanja enzootske leukoze goveda (ELG), koju nam je priredilo Čobankovićevo ministarstvo na odlasku, zlonamjerna je i tendenciozna odluka da se u Hrvatskoj dodatno destabiliziraju cijene mesa i upropasti domaća proizvodnja da bi se pogodovalo uvoznim lobijima te naštetilo novoj Vladi – tvrdi predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić.

Zaraženih i 2000?

– Kad RH ni nema junica za izvoz, a proizvodnja mlijeka zadovoljava jedva 50% domaćih potreba, s otprilike 300 opustošenih farmi kojima prijeti zatvaranje, većinom u Osječko-baranjskoj županiji, u klaonicama je završilo već 986 od 1030 goveda za koje je krvnim pretragama ustanovljeno da boluju od ELG-a. Bolest nije opasna za ljude, ali dugoročno utječe na fizičku kondiciju, plodnost i mliječnost krava, a kako se akcija, kojom je u nas prvi put obuhvaćena cjelokupna populacija goveda starijih od 24 mjeseca, i dalje provodi, očekivanja su da bi ELG-om u nas moglo biti zaraženo 1% ukupne populacije, otprilike 2000 goveda, što ne iznenađuje ni zabrinjava, a nismo po tome ni specifični u Europi – kaže čelnik Uprave za veterinarstvo Gordan Jerbić. – Cilj je, naime, dobivanje certifikata za izvoz domaćeg mlijeka i junica u EU da bi RH bila proglašena zemljom slobodnom od leukoze – tvrdi on.

Krava za kravu

– No, jesu li klanja doista morala početi krajem 2011. kad se i zbog dobivanja poticaja pojačano kolje junad, a vlada je na odlasku uza sve to dopustila i uvoz nekoliko tisuća tona junetine – optužuje Grivičić. Seljaci za kilogram mesa, koje se u mesnicama i dalje prodaje za 40-ak kuna, dobivaju tako samo dvije kune pa prijete i blokadom farmi pred inspekcijom. Ovisno o gravidnosti, mesu, mliječnosti... odšteta po zaraženoj kravi iznosi od 4000 do 16.000 kuna, a realna je cijena za kravu u punoj laktaciji plus tele otprilike 25.000 kn.

– Gospodarstvo bi s četrdeset mliječnih krava u godini zaradilo i 800.000 kuna, a sad u slučaju zaraze može računati samo na to da će mu banka sjesti na račun i uzeti farmu. Krediti su se dizali čak i za silažu – tvrdi Igor Rešetar iz HSUPM-a.

Tražit će da resorno ministarstvo seljacima isplati punu štetu od otprilike 25.000 kuna po kravi. Međutim, čak i ako dobiju punu odštetu, novo grlo na farmu ne smije u roku godine dana, u što u HPK-u ne vjeruju. Grivičić tvrdi da se problem može riješiti puno ranije dezinfekcijom farmi, a voljni su za seljake organizirati i kupnju junica u inozemstvu.

Komentara 9

OB
-obrisani-
11:53 04.01.2012.

to je samo jedna \"prednost\" koja ce nam EU donijeti ! Pa vi guske glasajte za EU !

DU
Deleted user
12:44 04.01.2012.

Poklali su sve junice da bi ih mogli izvoziti!?! Ko je tu lud?

LU
lutomirski
11:28 04.01.2012.

samo izmisljaju, nema srece u toj drzavi, samo se vi prikljucite EU bitice vam bolje budale i prevaranti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije