Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor zbog granice

Zakazana rasprava u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitražne odluke o granici

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.06.2019.
u 10:55

Postupak će početi gotovo točno četiri godine nakon što su otkrivene malverzacije koje je Slovenija radila u arbitražnom postupku zbog čega je Hrvatska iz njega i istupila

Europski sud zakazao je usmenu raspravu u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke o granici za 8. srpnja. Nakon što Europska komisija nije podržala slovensku tužbu te je nije preuzela na sebe, Slovenija je odlučila sama krenuti u postupak.

Postupak će tako početi gotovo točno četiri godine nakon što su otkrivene malverzacije koje je Slovenija radila u arbitražnom postupku zbog čega je Hrvatska iz njega i istupila. Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada tada odlazećeg premijera Mire Cerara nakon što je u prosincu prošle godine propao pokušaj dogovora dviju država i prihvaćanja protokola o granici čiji su sadržaj dvije države na ekspertnoj i političkoj razini brusile na sedam sastanaka. Hrvatska inzistira i dalje na bilateralnom dogovoru, što je mogućnost koju nudi i sam Arbitražni sporazum. Razgovor kao rješenje želi i Europska komisija koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske.

Sama se tužba pak temelji na četiri točke. Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granica Slovenije i Hrvatske koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke. Hrvatska odbacuje taj argument jer smatra da potpune provedbe odluke nema, pa onda nema ni režima, jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminacija arbitražnog postupka izašla iz sporazuma i procesa. Druga se točka tiče prostornog planiranja na moru, a treća Schengena. Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu, ali joj je to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem, smatraju, iako je Slovenija 2007. ušla u Schengen s takvim “neuređenim” granicama. Četvrta pak točka govori o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica.

Hrvatska je uputila podnesak Sudu kojim se ističe prigovor da je Suda Europske unije nenadležan za rješavanje spora.  Zagreb traži da Sud u potpunosti odbaci tužbu kao nedopuštenu, zbog toga što Sud nije nadležan o zahtjevima Slovenije odlučiti u postupku predviđenim člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije budući da se spor između Hrvatske i Slovenije treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava te rješavanje spora ne ovisi o primjeni prava EU-a niti o njegovom tumačenju.

Komentara 9

SK
Skuter01
12:31 12.06.2019.

My dear WWWCROXXXX, sve je to politika, več su se davno dogovorili gdje, kako in tko...a mi, "obicni ljudi" ovdje komentiramo...

DU
Deleted user
12:59 12.06.2019.

To samo Papa moze rijesiti. Ajmo njega pitati, pa kako on odluci

BA
Barbasmora
22:19 12.06.2019.

Nemu da virujem! Pa kako to može!? Fino nam je domaca balkanska politika objasnila da se to nece desit! Pa lipo je hdz objasnia cilom svitu da taj sud nije pristojan da sudi Croatiji! Pa ne može EU barbar suditt civiliziranom balkancu!! Ajmo sad tužit i arbitrazni tribunal i sud EU i Sloveniju kod samog Boga! Ako se nece odazvat pokrenimo postupke u Vatikanu da se Sloveniju izbaci iz katolicke vjere!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije