Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emisija Novinarstvo u sudnici

'Olako potezanje obarača sudstva prema medijima rezultiralo zajedničkom akcijom'

Dražen K
Foto: Screenshot/Al Jazeera Balkans
1/2
28.01.2019.
u 20:56

Vodeći hrvatski mediji ujedinili se u akciji solidarnosti...

Slučaj u kojem je Velimir Bujanec tužio portal News bar zbog teksta pod naslovom “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura” ovih je dana uzbrkao javnost. Općinski sud u Zagrebu usvojio je optužbu i oštetio sporni portal za dvanaest tisuća kuna. 

- Satira ne treba imati ograničenja. Razumije se da se nećete šaliti s nečijom osobnom tragedijom ili Holokaustom. Ali besmisleno je pričati o granicama satire jer tada možete govoriti i o granicama književnosti. To je kao da neki sud kaže ova knjiga ili ova slika ne mogu biti objavljeni. Voljeli bismo da onda netko definira granice do kojih smije ići satira, književnost ili slikarstvo - kazali su iz News Bara u emisiji “Novinarstvo u sudnici” Roberta Tomića Zubera na Al Jazeeri.

Spomenuta emisija emitirala se večeras na Al Jazzeri, a gotovo svi vodeći hrvatski internetski mediji prenijeli su je na svojim stranicama. Cilj prenošenja ove emisije je pokazivanje određenog stupnja solidarnosti i podrške među medijima.

- Mislim da je ova situacija olakog potezanja obarača sudstva prema medijima, po pitanju duševne boli, naprosto morala rezultirati zajedničkom akcijom. Mimo ove akcije, teško da možemo pojedinačno utjecati na njihovo rješavanje. kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

- Uvijek razmišljam o tome da postoji problem negdje u čovjeku. Da li čovjek razumije što Zakon misli kada govori o sramoćenju i duševnoj boli? Je li svjestan sve težine koju nosi jedan medij u demokratskom društvu i da li uopće promišlja o tome što je medijska sloboda i što je zadatak novinara. S druge strane, da li novinari promišljaju o jednoj davnoj rečenici koja kaže 'Što su optužbe na račun nekoga veće, to vaši dokazi moraju biti jači'- dodao je.


Ključne riječi

Komentara 24

RI
rimac444
20:40 28.01.2019.

Mi nememo svoje novinarstvo. 90 % je to jugsrpsko novinarstvo. Kako očekivati od raznih stankovića, alfira, bačića, drobca, ružića, krstanovića, jukičke, popovičke,severove, trbovićke. šimičke, pavičke, munižabe, ugojene, šprajca, bage.... Ogromanj je to niz gamadi

Avatar Juki
Juki
20:29 28.01.2019.

Tako je! Podrška novinaru Bujancu!

Avatar Ada
Ada
20:35 28.01.2019.

Zašto su svi ti solidarni mediji onemogućili komentiranje kad je umro jedan splitski novinar i satiričar? Bojali su se satire njihovih čitatelja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije