Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNE ZLOČINCE PRED LICE PRAVDE

Zajednica povratnika Hrvatske tužit će Srbiju za naknadu ratne štete

Ilustracija, sud u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
12.10.2019.
u 18:25

Povratnici traže da se ratni zločinci konačno privedu licu pravde.

Predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek rekao je u subotu u Osijeku da hrvatski povratnici ne mogu i neće odustati od zahtjeva za naknadu ratne štete koju su pretrpjeli u Domovinskom ratu te je najavio tužbu protiv Republike Srbije.

Pojasnio je kako zahtjev temelje na dva međunarodna dokumenta koja imaju snagu međunarodnih ugovora: na temeljnom sporazumu o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu tzv. Erdutskom sporazumu i na sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne republike Jugoslavije čiji je slijednik Republika Srbija.

Također, povratnici traže da se ratni zločinci konačno privedu licu pravde.

"Drugi zahtjev je da se ratni zločinci, koji se još uvijek nalaze među nama i čija imena i prezimena mi znamo, a koji se već 20 godina slobodno šeću po Hrvatskoj, konačno privedu licu pravde. Tražimo da ih se osudi i primjereno kazni, to dugujemo našim žrtvama“, rekao je Pek 11. konferenciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović podsjetio je kako je prema završnom izvješću Državne komisije za popis i procjenu ratnih šteta ukupna ratna šteta procijenjena na 236 milijardi kuna od čega se oko 45 milijardi odnosi na štetu koju su pretrpjeli građani, uglavnom prognanici s ratom stradalih i nekad okupiranih područja.

"Budući da nitko ništa nije poduzimao, mi smo krenuli u dva pravca – dostavili smo naš nacrt Zakona o naknadi ratne štete Ministarstvu pravosuđa RH, a s druge strane počeli smo pripremati tužbu za zaštitu kolektivnih prava i interesa stradalnika Domovinskog rata zbog ratne štete. Najkasnije do kraja ove godine, Zajednica povratnika Hrvatske podignut će tužbu za zaštitu kolektivnih prava i interesa stradalnika Domovinskog rata zbog ratne štete protiv Republike Srbije i to za onaj dio ratne štete koju su pretrpjeli građani“, najavio je Kompanović.

Rekao je da će tužba najvjerojatnije biti podignuta na Općinskom sudu u Osijeku jer je, po njegovim riječima, mjesno nadležan svaki nadležni sud u Hrvatskoj u čijem je obuhvatu počinjena ratna šteta.

Komentara 13

DO
domolub
19:36 12.10.2019.

Konačno tako i treba,možda daj bog urodi plodom

PR
prigorka
23:22 12.10.2019.

Tko ce drugi , nego povratnici, ovi politicari kod kuce nisu ni za sto,samo mlate praznu slamu

DU
Deleted user
21:28 12.10.2019.

Bolje da dignu tuzbu protiv adezea...a, da..ne mogu...pa oni su adezeovci. A ovim se direktno Srbiji priznaje nasljedstvo SFRJ, sto bi moglo imati posljedice u nekim drugim slucajevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije