Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Zaiskrilo na Odboru za medije: Stazić kritizirao šefa Crvenog križa zbog šatora za branitelje

Zagreb: Održana 4. sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
01.02.2017.
u 14:49

Markt je odgovorio da se nije radilo o političkim motivima, te da HCK šator nije dao pobunjenim građanima nego hrvatskim ratnim vojnim invalidima s obzirom na to da je tog dana u listopadu 2014. bilo hladno

Saborski Odbor za medije danas je obavio razgovore s kandidatima za pet članova Programskog vijeća HRT-a, a od 31 prijavljenog pred Odborom se pojavilo 27 kandidata.

Sad imamo mogućnost razmisliti o svim saslušanim kandidatima, rekao je predsjednik Odbora Jasen Mesić (HDZ) te najavio da bi Odbor idućeg tjedna mogao Hrvatskom saboru formalno poslati prijedlog odluke o Programskom vijeću. Odbor listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete prosljeđuje Saboru, koji onda pojedinačno glasuje o svim predloženima.

Lista za Sabor

Prema dobivenom tumačenju, na toj bi se listi trebali naći svi prijavljeni kandidati, dakle oni s kojima je Odbor razgovarao, ali i četvero kandidata koji su se ispričali i nisu došli - novinari Josip Jović i Darko Markušić, poduzetnica i aktivistica Željka Markić, te sveučilišna profesorica Tena Perišin.

Kandidati koji su došli pred Odbor ocijenili su da HRT treba dati više prostora mladima, obrazovanju i kulturi, da Programsko vijeće treba osnažiti ljudima koji razumiju medije, te da manjine treba uključivati u redovni program, a ne "trpati" ih u posebne emisije.

U višesatnom propitivanju na trenutke je znalo i zaiskriti.

Ne vidim nikakve direktne veze između vas i medija, osim što je Hrvatski crveni križ (HCK) dao šator pobunjenim hrvatskim braniteljima protiv legitimno izabranih hrvatskih vlasti, rekao je Robertu Marktu, izvršnom predsjedniku HCK-a, Nenad Stazić (SDP) pitajući se je li osoba koja je na taj način djelovala podobna da bude u Programskom vijeću.

Markt je odgovorio da se nije radilo o političkim motivima, te da HCK šator nije dao pobunjenim građanima nego hrvatskim ratnim vojnim invalidima s obzirom na to da je tog dana u listopadu 2014. bilo hladno. Zamolili su šator za privremeno utočište, o čemu sam obavijestio tadašnjeg zamjenika ministra branitelja Bojana Glavaševića, rekao je Markt koji je osim u HCK-u dugo radio u Ministarstvu gospodarstva, te bio u diplomaciji.

Teme o mladima i obrazovanju

Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja ističe da HRT treba osigurati poštivanje različitosti, zastupljenost svih tema i dati više prostora za mlade. Teme mladih i obrazovanja slabo su zastupljene, a postojeći formati nisu primjereni toj populaciji, kaže Baketa.

Povjesničar Ivica Lučić s Hrvatskog instituta za povijest kaže kako ga je Institut kandidirao držeći da bi mogao pridonijeti unapređenju programa ili utjecati na neku vrstu "balansa" u tom programu. Smatra da obrazovni i kulturni program treba imati više prostora.

Relativizacija broja žrtava, posebno na Dan sjećanja na žrtve holokausta je neprimjerena, kao povjesničaru stalo mi je da se utvrdi istina, prema žrtvama treba imati empatiju, odgovorio je Lučić zastupniku Goranu Beusu Richemberghu (HNS) kojeg je zanimalo kako gleda na to što je na HRT-u rečeno da je u logoru Auschwitz navodno ubijeno 1,1 milijun Židova.

Odbor je razgovarao i sa Zorislavom Lukićem iz Matice hrvatske, sveučilišnim profesorima Antom Bralićem, Đorđem Obradovićem, Gordanom Črpićem, Ivanom Tantom i Zlatanom Krajinom, rehabilitatoricom i pedagoginjom Matejom Bublić, kritičarem i esejistom Vlahom Bogišićem, magistrom kulturnog menadžmenta Petrom Ćurićem, diplomiranim novinarom Darkom Marincom, vanjskim suradnikom na studiju socijalnog rada Nedjeljkom Markovićem, docenticom na Pravnom fakultetu u Zagrebu, uže specijaliziranoj za pravo intelektualnog vlasništva Romanom Matanovac Vučković, glazbenikom i producentom Borisom Mužanovićem, te dugogodišnjim radijskim menadžerom Franjom Greguricom.

Razgovarao je i s nizom umirovljenih novinara: Silvom Celebrini, Milivojem Pašičekom, Damirom Pijacom, Tomislavom Radićem i Ivanom Starčevićem, kao i radijskim voditeljem Trpimirom Vickovićem, kolumnistom u pisanim i elektronskim medijima Zvonimirom Peranićem, pravnikom i književnikom Milom Prpom, bivšom ravnateljicom Hrvatskog državnog arhiva Vlatkom Lemić i Željkom Tomašićem.

>> Desetak prijava za glavnog ravnatelja HRT-a, najviše iz kuće

Komentara 2

BJ
Bjelovar112
15:39 01.02.2017.

Stazicu nisu se branitelji bunili protiv vlasti pa cak ni protiv tebe iako ima matrijala nego protiv samo jednog ministra iz svojih redova .

DZ
Dubrava-zg
16:39 01.02.2017.

A probudio se..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije