Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

'Zahvaljujući vama i vizionarstvu Franje Tuđmana imamo Hrvatsku'

karamarko i ljubomir ljubicic
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
1/4
04.08.2010.
u 12:50

- Budite ponosni na sve što ste učinili. Prenosite taj ponos na vaše najbliže, najdraže, na sve nas, na čitavu Hrvatsku - kazao je ministar Karamarko.

– Domovinski rat prijelomni je i najvažniji trenutak cjelokupne hrvatske povijesti. Nema nijednog čina, nijedne epohe ni vremena u našoj ukupnoj povijesti koja se može mjeriti s vašim činom, činom branitelja i Domovinskim ratom. Ova moja konstatacija izravno je otvoreno podsjećanje na vaš ponos. Budite ponosni na sve što ste učinili. Prenosite taj ponos na sve vaše najbliže, najdraže, na sve nas, na čitavu Hrvatsku – kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas za obilježavanja 20 godina od prvog postrojavanja pripadnika postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik u Policijskoj akademiji u Zagrebu.

- Upravo, zahvaljujući vama, kao i svim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji nisu više među nama, zahvaljujući vizionarstvu i odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, mi danas imamo Hrvatsku poručio je u svom govoru Karamarko, te se još jednom zahvalio redarstvenicima:

- Vi, kao i tisuće hrvatskih branitelja, izborili ste i stvorili novu, autentičnu Hrvatsku. Hrvatsku pomirbe, Hrvatsku demokracije i potpune slobode za sve. Hrvatsku novih vrijednosti, sukladnih vrijednostima slobodnog demokratskog svijeta. Ta Hrvatska nije kontinuitet nikakvih - izama, ni crvenih ni crnih, niti je odlomljeni dio raznih državnih tvorevina naših tamnica, niti kontinuitet njihovih ideoloških supstanci i pripadajuće ikonografije - zaključio je Karamarko.

Među okupljenima danas je bio i redarstvenik Ljubomir Ljubičić, kojemu je prijetila deložacija. Ljubičića, suprugu i četvero djece trebali su danas u 11 sati deložirati iz stana u Teslinoj ulici u Zagrebu, što se ipak nije dogodilo, a MUP je obećao pomoć.

>>Opširnije o temi: Deložacija obitelji branitelja odgođena zbog nepravilnosti

Podsjetimo, 5. kolovoza 1990. na istom su mjestu bile postrojene dvije bojne Prvoga hrvatskog redarstvenika s oko 1800 pripadnika. Zadaću formiranja zapovjedništva postrojbe tada je dobio Marko Lukić, u to vrijeme zamjenik zapovjednika jedinice za posebne namjene (RSUPA). Postrojbe iz sastava Prvoga hrvatskog redarstvenika u rujnu 1990. suzbile su pobunu dijela srpskog stanovništva na Banovini.

A pripadnici tih postrojbi bili su kasnije jezgra iz koje je formirana Antiteroristička jedinica Lučko, Jedinica za posebne namjene Rakitje, koja je kasnije prerasla u Prvu gardijsku brigadu HV-a, poznate Tigrove, vojnu policiju na Tuškancu te druge specijalne postrojbe MUP-a i prvih brigada ZNG-a.

Obraćajući se skupu, premijerka Jadranka Kosor naglasila je da je Domovinski rat bio obrambeni i pravedan te poručila prvim hrvatskim redarstvenicima da će trajno ostati upisani u povijest Hrvatske.

– Zaslužni ste za činjenicu da je Hrvatska danas članica NATO-a te da ćemo uskoro biti i članica Europske unije – kazala je Kosor zahvalivši im za njihov doprinos u obrani zemlje.

Izaslanik predsjednika RH zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić uručio je udruzi Prvi hrvatski redarstvenik visoko odličje Red kneza Domagoja s ogrlicom, kojim je udrugu odlikovao predsjednik Ivo Josipović.

Inače, ministar Tomislav Karamarko nije želio komentirati izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da je Oluja bila zločinački pothvat, a podsjetio je kratko na činjenicu da je Domovinski rat bio obrambeni te da se zna tko je izvršio agresiju na Hrvatsku.

Komentara 425

OB
-obrisani-
17:05 04.08.2010.

franel..ti komentarises a mi komentiramo..jasno je i zasto drukcije vidimo stvari ..mi vidimo mrznju u vama ..slinis o Tuđmanovom bogatstvu???Glupane pokvareni i lazljivi..sto vise pricati s tobom..ne zanima tebe istina i postenje,prosperitet i mir..ti si podli licemjerni pokvarenjak i nemass prava nikog prozivati..

OB
-obrisani-
17:20 04.08.2010.

A imat ćemo i Bosnu i Vojvodinu!

DJ
Djedmedjed
16:42 04.08.2010.

zakenjal ga je HDZ. znamo mi to. Franja je moral ispuniti neke obaveze iz vrmena kad je dolazil na vlast. samo, cinjenica je, da je Hrvatska u vrijeme Franjine smrti bila duzna \"samo\" knap 10 mrd eura,a danas 45 ! mislim, da za to ni kriv ni Franja ni (lopovski) HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije