Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedništvo koje spaja

„Zahvaljujući volonterima životinje opet imaju dom“ – rekla je Aleksandra Hampamer, predsjednica udruge Prijatelji životinja

Zajedništvo koje spaja
Foto: Ina Zeleni pojas
1/3
04.08.2022.
u 09:36

Zahvaljujući brojnim aktivnim volonterima, Hrvatska doista jest ljepše mjesto. Ovo su priče koje trebaju biti ispričane

Na telefonu nas je dočekala vesela  Aleksandra Hampamer, predsjednica udruge Prijatelji životinja u Čakovcu, gdje se sada brinu o 500 napuštenih  pasa u uređenom, zelenom prostoru. Ništa  to ne bi tako bilo, kaže  Hampamer, da nije vještih volontera koji  su pomogli u akciji uređivanja  njihova  prostora.

- Prvobitno u našem skloništu bilo je tristotinjak pasa. Volonteri su nam pomogli da zajedničkim snagama uredimo sklonište, oplemenimo prostor i dodamo boksove za pse, prostor za  istrčavanje pasa, ali i park za pse – veselo govori Aleksandra. Kaže, osim pasa, u njihovom skloništu svoj dom pronašla je i jedna gospođica.

- Imamo i jednu macu s mačićima, ali uglavnom se zbog prostornog uređenja bavimo većinski psima – tvrdi ova predsjednica udruge. Akcija  uređenja skloništa provela se još 2017. godine, a Aleksandra Hampamer prisjetila se kako je to izgledalo

- Bio je ugodan dan i volonteri su došli, te u jednom danu uspjeli sve riješiti. Bez pomoći volontera i mi bismo uspjeli riješiti sklonište, ali vjerojatno na  puno teži i sporiji način – prisjeća se Aleksandra.

Ruška tepka i park perunika

Pozitivnu priču o volonterima ima i Željka Šestak iz Kluba Žena Pokupsko. Kaže, zahvaljujući volonterima, sada  imaju park perunika i zeleni uređeni prostor, na čemu su iznimno zahvalni.

- Volonteri su nam pomogli da se ovaj naš park zazeleni. posađeno je ukupno 120 stabla voća i ukrasnog grmlja i 100 komada perunika na površini od 4075 m², na  parcelu su postavljena tri stola sa klupama i koševi za smeće, a u provedbi svih aktivnosti sudjelovalo je 45 volontera sa 117 sati rada. U travnju je organizirana i edukacija o šumskim voćkaricama u Hrvatskoj i očuvanju tradicijskog voća, a sa zanimanjem su je pratili učenici osnovne škole, zainteresirani građani i članice Kluba  žena – sveukupno oko 180 polaznika  - prepričala nam je Šestak iz kluba žena. Dodala je da su u projektu tada sudjelovala i djeca.

Zahvaljujući Ininom projektu Zeleni pojas, danas se održavaju i izložbe na temu Perunika, a postoji i cijeli lijepo uređeni park
Foto: Privatna arhiva

-  Mislim da je važno napomenuti da su su djeca  iz OŠ Pokupsko i njihova učiteljica  Jasminka Podlejan priključili održavanju parka perunika od samog početka a voćke nestrpljivo čekamo da urode – prisjetila se Željka.

Zeleni pojas – pojas koji spaja

Ni prva, a ni druga priča ne bi imale ovakav epilog da se nisu priključile projektu Zeleni pojas, kojeg već godinama redovito provodi INA. Naime, INA je osigurala da mnoge udruge, obrazovne, ali i druge institucije dobiju ono što zaslužuju – ljepši izgled, kao i prijeko potrebna  poticajna sredstva. Obje sugovornice slažu se da bi prijave na  Inin Zeleni pojas preporučile svakome.

- Ovakav hvale vrijedan projekt  ne samo da bismo preporučili, nego danas  imamo i izložbu naših perunika, gdje uvijek rado i s ponosom spomenemo Inu. Njihovi volonteri su nam uvelike pomogli i od srca savjetujem svima da se prijave na natječaj sljedeće godine – istaknula je Zorica Šestak iz Kluba žena Pokupsko

Foto: Shutterstock

Aleksandra Hampamer istaknula je kako projekt pamti kao divan dan, te zahvaljuje još jednom na pomoći svim volonterima. Od srca preporučuje svima da se jave, jer projekt je od velikog značaja. Tada, 2017. godine, volonterima se zahvalila ovim pismom:

Danas je u našem skloništu bio jako veseo i aktivan dan. Čak 25 volontera naše velike naftne kompanije stiglo je pomoći nam u poslovima koje obavljamo svaki dan.

Puno su se naradili, puno su nam pomogli, a najljepši nam je bio komentar jedne volonterke: “Volim životinje i kad sam došla, rastužilo me koliko je napuštenih životinja ovdje u azilu. No sada, na kraju naše volonterske akcije, osjećam se izvrsno je smo im pomogli da im život bude ljepši!” Eto, time je upravo opisala osjećaj koji svi volonteri imaju kad naprave nešto ovako divno kao danas ekipa iz Ine.

Veliko, veliko hvala!

Rezultati Zelenog Pojasa

Ina već 9 godina za redom pomaže i zajedništvom uljepšava Hrvatsku i njezine institucije. Ovo su njihovi stvarni rezultati. U suradnji s  partnerima dosad su u sklopu Zelenog pojasa posadili 10.623 sadnice drveća, cvijeća i raslinja te su zazelenili prostor od 98.079 četvornih metara. Uredili su zelene staze, obnovili odmorišta i dječja igrališta. Čistili su  livade, šume, podmorje, priobalje, jezera i rijeke. Obnavljali su prihvatilišta za životinje, otvarali učionice u prirodi, podržali rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji.

Sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije