Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ante sanader o nagodbi s lučićem

'Zahvaljujem Vladi da je prva, nakon 12 godina, povukla takav potez'

Ante Sanader
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.03.2019.
u 14:25

Kornati su bili najveća tragedija hrvatskog vatrogastva u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, ali pogibije vatrogasaca su česte u cijelom svijetu, poručio je Ante Sanader

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i saborski zastupnik HDZ-a Ante Sanader pozdravio je podršku Vlade sklapanju nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, kojom bi se Lučiću isplatilo gotovo 5,5 milijuna kuna uz mjesečnu rentu od šest tisuća kuna.

- U ime svih hrvatskih vatrogasaca mogu čestitati premijeru Andreju Plenkoviću i ovoj Vladi da su nakon 12 godina bili prvi koji su imali senzibilitet za potrebe i muke Frane Lučića. To je i poruka svim vatrogascima da Vlada stoji iza njih,da mi koji sutra idemo na intervencije znamo da imamo Vladu koja će stati iza naših potencijalnih problema. Zahvaljujem Vladi da je prva, nakon 12 godina, povukla takav potez – kazao je Sanader. Nije pitanje za njega, dodaje, tko je odgovoran za smrt vatrogasaca na Kornatima.

- To je pitanje za druge adrese, mogu samo reći da su vatrogasci osposobljeni, stručni i oni vode intervencije, a vatrogasna je djelatnost opasna djelatnost. Možemo ići gasiti kontejner u zadnjoj ulici, ako neka budala stavi napravu vatrogasac može poginuti. Svjesni smo da imamo opasno zanimanje i da sva naša intervencija može završiti sa smrtnim posljedicama. Kornati su bili najveća tragedija hrvatskog vatrogastva u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, ali pogibije vatrogasaca su česte u cijelom svijetu – tvrdi. Novi zakon o vatrogastvu uskoro će u proceduru, dodaje.

- Vatrogasci će dobiti maksimalno za obnovu dotrajalog voznog parka, definirani su kriteriji, od jedan do pet posto proračuna, tu su financije jasne, pregovaramo sad Vladom da za područja gdje nema profesionalnih postrojbi, država pomogne lokalnim jedinicama. Vatrogascima je požarna sezona 365 dana u godini, a ljetni period je samo vrijeme većih požara otvorenih prostora i vatrogasci su za to maksimalno spremni, a pitanje tehnike, kvara, uvijek ima sredstava u pričuvi – objašnjava te zaključuje kako se vatrogascima konačno vraća dostojanstvo jer je Sabor koncem prošle godine Hrvatsku vatrogasnu zajednicu proglasio nadležnim tijelom za vatrogastvo, a od 1. siječnja dobivamo i Središnji državni ured za vatrogastvo.

Video: Vatrogasci dali podršku Frani Lučiću

Komentara 5

MA
malasandra
15:55 15.03.2019.

Neka Sv. Florijan čuva sve naše heroje vatrogasce

AS
antun sklepic
18:03 15.03.2019.

12 godina sate ga svi skupa zajebavali i sad imaš obraz nekog hvalit sram te bilo

MO
moškov
14:39 15.03.2019.

Sanaderu imas pametnijeg posla od ulizivanja i dodvornistva .....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije