Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA PUTNIKA

Zahvalite europskoj uredbi: HŽ će vam morati vratiti novac u slučaju kašnjenja vlaka

HŽ
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/3
10.10.2018.
u 13:00

Ako vlak kasni više od 60 minuta, vraćalo bi se 50 posto iznosa karte, za kašnjenje od 90 do 120 minuta 75 posto, a za kašnjenje dulje od dva sata čak cijeli iznos

Prijedlog europske uredbe o pravima putnika u željezničkom prometu donosi promjene, a najviše se ističe ona da će HŽ putnicima napokon morati vratiti novac u slučaju kašnjenja vlaka. Tako će se vraćati polovica cijene karte ako vlak kasni više od 60 minuta, javlja portal Vijesti.hr. Za kašnjenje od 90 do 120 minuta vraćalo bi se 75 posto karte, a za kašnjenje dulje od dva sata čak cijeli iznos.

U slučaju da takva uredba zaživi u Hrvatskoj, HŽ bi to moglo skupo stajati jer je ove godine više od 60 minuta kasnilo čak 939 HŽ-ovih vlakova. Iako je tu riječ o manje od jedan posto željezničkog prometa, da je ova mjera već na snazi, HŽ bi to vjerojatno stajalo milijune kuna.

Inače, putnici su i dosad u slučaju kašnjenja imali pravo na nešto manji povrat novca, ali ipak ne i u Hrvatskoj koja se od tog pravila ogradila jer bi nagomilao velike gubitke. No nova uredba, u čijem je pisanju sudjelovala i Biljana Borzan, to ipak bi trebala to promijeniti.

– Ova odredba trebala bi preciznije definirati kako će izgledati prava putnika i samim tim će se onemogućiti u dobroj mjeri poduzećima da manipuliraju, da dokidaju ta prava – objasnila je za Vijesti.hr Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Prema uredbi, prijevoznik bi trebao nadoknaditi i troškove ako se zbog kašnjenja propusti sljedeći vlak do krajnje destinacije, a donosi i veća prava osobama s invaliditetom. O svemu ovome još će pregovarati Europski parlament, Komisija i Europsko vijeće.

Komentara 11

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
13:11 10.10.2018.

Nema HŽ tolko para, kolko oni mogu kasniti

Avatar Apsalar
Apsalar
13:51 10.10.2018.

HŽ kasni cijelo stoljeće. Nema tih novaca....

AL
Alan
14:39 10.10.2018.

Prije nekih godinu dana na putu iz Slavonije u ZG vlak staje u Novskoj. Kondukter prolazi vlakom i govori da izademo svi van. Tek na postavljenih ne znam koliko pitanja saznajemo da se obavljaju redovni radovi na pruzi i da dio puta nastavljamo busom pa ponovno vlakom. Do tada nije nitko spomenuo takvu kombinaciju, niti prilikom kupovine karata niti prilikom pregleda karata. Uglavnom svi van, ukljucujuci baku od 70-ak godina s 3 putne torbe i 3 velike vrecice koju je kcer smjestila u vlak, a druga kcer je ceka u ZG-u. Dva zaposlenika HZ-a prolaze pored bake s rukama u dzepovima. Baki smo pomogli jedan decko i ja nositi torbe 200 m do busa. Vozac busa nece otvoriti bunker i mi s tim svim stvarima u bus. Vozili se busom pola sata i ponovno na vlak. Karte smo kupili za brzi vlak, a ostatak puta se vozili u sinobusu koji je bio prljav, poderan, isaran, u zivotu nesto takvo prljavo nisam vidjela. A isto tako arogantnih konduktera nikad dozivjela. Nakon toga NIKAD vise vlakom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije