Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA HRT-a

Zahuktava se borba za Zagreb: Tomašević prednjači. Razlika između Filipovića i Klisovića minimalna

Foto: PIXSELL
1/2
21.04.2021.
u 20:03

Neodlučni birači su ti koji bi mogli odlučiti tko ide u drugi krug s Tomaševićem, a njih je čak 12,9 posto.

Sa svakim danom sve više se zahuktava politička kampanja uoči prvog lokalnih izbora. Borba za čelno mjesto grada Zagreba jedna je od najzanimljivijih, a o tome što građani misle tko bi mogao doći na čelo grada pod Medvednicom pokazuje i istraživanje ovomjesečnog HRejtinga. 

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. travnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-4% uz razinu pouzdanosti od 95%, navodi HRT. 

Istraživanje HRejtinga govori kako Zagreb neće dobiti gradonačelnika u prvom krugu, dok u drugi krug prema dosadašnjim pokazateljima ulazi samo Tomislav Tomašević iz stranke Možemo. U ovom trenutku on ima podršku 34,6 posto birača, dok su HDZ-ov Davor Filipović (10,3%) i SDP-ov Joško Klisović (10,1%) gotovo pa izjednačeni. 

Miroslav Škoro ima samo dva posto manje od njih, a za vrlo mu je blizu i Jelena Pavičić Vukičević (7,8%). Vesna Škare Ožbolt prema HRejting ima 5,9 posto podrške birača.  

Više od dva posto podrške imaju Anka Mrak-Taritaš (2,9%), Mostov Zvonimir Troskot (2,5%) i saborski zastupnik Fokusa Davor Nađi (2,1%). Manje od dva posto podrške birača imaju Marina Pavković iz 'Obnovimo Zagreb' (1,0%), nezavisni Herman Vukušić (0,6%) i HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir (0,4%).

Neodlučni birači su ti koji bi mogli odlučiti tko ide u drugi krug s Tomaševićem, a njih je čak 12,9 posto. 

Prijeti li netko Tomaševiću u drugom krugu?

HRejting napravio je analizu kako bi Tomašević prošao u drugom krugu s kandidatima koji su prema dosadašnjim podacima dobili više od pet posto podrške birača. Ističu kako se broj neodlučnih i onih koji ne bi glasali u 2. izbornom krugu kreće između najmanje 7 i najviše 15 posto.

Tomašević pobjeđuje HDZ-ova Davora Filipovića sa 61,8% prema 21,3%. Sličan rezultat se i pokazao kad bi u drugi drug ušao Joško Klisović iz SDP-a. Tomašević osvaja 52,5%, a SDP-ov Joško Klisović 21%.

U slučaju da u drugi krug uđe Miroslav Škoro, Tomašević postaje gradonačelnik s 64,8% potpore. U srazu Jelene Pavičić Vukičević i Tomislava Tomaševića pobjedio bi kandidat stranke Možemo. On bi postao gradonačelnik s podrškom 59,1 posto birača. Slična situacija bi bila i kad je riječ o Vesni Škare Ožbolt. 

Rezultati za Skupštinu

Kad je riječ o zagrebačkoj Skupštinu, tu je borba pak ponešto neizvjesnija. Najveću podršku birača dobiva Zeleno-lijeva koalicija s 28,7%, koju slijedi HDZ s 13,4% i SDP s 13%. Uz njih u Skupštinu bi ušli još samo Domovinski pokret (7,1%) te stranka pokojnog Milana Bandića (5,4%). 

Čak devet stranaka je ispod izbornog praga, a najbliže da ga prijeđu su Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (3,8%) i Most (3,6%).  Neodlučnih birača je 16,3 posto, navodi HRT

VIDEO: Kerum, Ramljak, Franić, Puljak i Grković: Žestoko sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita

Komentara 25

MR
Mrki20
23:59 21.04.2021.

Kako sta vi to ljepo poslagali,u kojoj god varijanri Tomašević pobjedjuje, najbolje onda da se izbori ni ne odrze. Sve vise mi to smrdi da ste svi na istoj platnoj listi ....Soroševci

DU
Deleted user
21:11 21.04.2021.

a, TKO su anketirani !!??

VA
varto
20:33 21.04.2021.

Jao nama sa tim tzv zelenim fašistom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije