Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZUBARI BEZ KLIJEŠTA

Zagrepčani ostavljeni na milost i nemilost stomatologa u zakupu

zvonimir šostar
Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
26.03.2013.
u 18:00

Subotom u domovima zdravlja dežuraju ugovorni stomatolozi koji često otprave pacijente ili kažu portiru da ih se riješi

Zagrepčani koje zub zaboli vikendom spas će potražiti na adresama dežurnih ambulanti: u Domu zdravlja Siget, Runjaninovoj ili KB Dubrava. No, kada stignu pred ambulantu, mogli bi se neugodno iznenaditi uhvati li ih zubobolja u subotu prije 10 sati navečer. Vikend dežurstva na spomenutim adresama počinju tek subotom poslije 22 sata, dok su oni koje zub zaboli tijekom dana ovisni o sreći ili dobroj volji privatnog stomatologa, da ih primi ili otpravi.

Bez uputnice i opreme

Riječ je o tome da subotom u tim ambulantama ne dežuraju hitni stomatološki timovi već, po internom dogovoru, zubari koji u tom domu zdravlja zakupljuju ordinacije. Oni subotom zube vade i popravljaju samo pacijentima koji, po dogovoru s kolegama, pripadaju određenim ordinacijama, a svaki bi odabrani stomatolog svog pacijenta trebao obavijestiti o subotnjoj adresi za hitne slučajeve.

Takva je sudbina snašla i čitatelja S. B. (46) kojeg su, nakon što je u subotu pomoć i vađenje umnjaka zatražio od stomatologinje u Domu zdravlja Centar, poslali neka pomoć potraži drugdje. Kako bi ga se “riješili”, jer on ne spada u njihov raspored dežurstava, objasnili su mu kako oni zube vade isključivo na uputnicu specijalista i da su tu da pacijentu daju prvu pomoć, analgetik ili otvore zub.

– To nije točno. Stomatolog primarne zdravstvene zaštite, u hitnim stanjima, može izvaditi zub, a u slučaju komplikacija dužan je izdati uputnicu pacijentu s kojom se on onda može javiti kirurgu u bolnicu – objasnio je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. Da bi pacijenta dodatno uvjerila da odustane od “zahtjeva” za vađenje zuba, dežurna je liječnica nakon prvotne argumentacije protiv vađenja dodala još jednu:

– I da vam mogu izvaditi zub, nemam kliješta – prepričao je čitatelj. Ako je to točno, onda ova liječnica u takvoj ordinaciji ne bi smjela ni sjediti, a kamoli primati pacijente jer po pravilniku ordinacija mora imati najmanje tri seta kliješta. Uza sve ostalo, liječnica je čitatelja sa zuboboljom uputila na adrese ordinacija u Martićevoj i Laginjinoj neka tamo potraži pomoć. Na žalost, tamo dežurnih ambulanti nema pa je čitatelj sa zuboboljom dočekao ponedjeljak.

U nedjelju izvadili dva

Ravnatelj Doma zdravlja Centar dr. Dalibor Drugović rekao je da ovakvi problemi subotom nisu rijetkost jer nije riječ o zaposlenicima Doma zdravlja, već ugovornim stomatolozima. Znaju, kaže, pacijente ostaviti i portiru da ih otpravi, što im je striktno zabranio.

– Od subote u 22 sata do ponedjeljka u 6 sati ujutro dežuraju hitni timovi – rekao je Drugović. Dodao je i da primaju i pacijente iz cijele regije, a ne samo iz Zagreba.

– U nedjelju smo imali dva vađenja zuba – otkrio je.

>> Otac nasrnuo na zubarku jer je kći plakala i vikala da je jako boli

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije