Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Zagrebački umirovljenik nakon razvoda godinama uzdržavao bivšu ženu

Naslovnica
Foto: VL
04.02.2015.
u 00:01

Nakon 30 godina uzdržavanja bivše žene, s kojom je bio u braku 14 godina, umirovljenik iz Zagrebačke županije dobio je presudu prema kojoj više ne mora za nju plaćati alimentaciju od 550 kuna

Razvod braka kojim parovi prekidaju zajednički bračni život te sve dobro i loše u njemu ne znači uvijek i raskid financijskih veza ili, bolje rečeno, obveze uzdržavanja bivšeg partnera. Iako se u Hrvatskoj godišnje razvede gotovo 6000 bračnih parova, mali broj supružnika nakon podjele bračne stečevine tužbama traži da im bivši muž ili žena plaća alimentaciju.

Prema Obiteljskom zakonu, “slabija strana para” koja nakon razvoda nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposobna za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od bivšeg supružnika. Jedna anonimizirana presuda, koja je ipak iznimka, pokazuje da plaćanje alimentacije može potrajati dvostruko dulje nego što je trajao brak!

Nakon 30 godina uzdržavanja bivše žene, s kojom je bio u braku 14 godina, umirovljenik iz Zagrebačke županije dobio je presudu prema kojoj više ne mora za nju plaćati alimentaciju od 550 kuna jer su se okolnosti u njegovu životu promijenile – nagore.

>> Cijeli tekst pročitajte u izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

>> Janjić o razvodu: 'Mislim da više nikada neću promijeniti prezime'

Foto: VL

Komentara 4

BA
bakulušić
23:13 03.02.2015.

Pošteno! Trebao je nastaviti. Uprti do smrti. Kad umreš i dođeš gore, tvoje je samo ono što si drugima dao. A on se nadavao.

KO
kojesta
23:44 03.02.2015.

strava i uzas od sudstva. imas dvije noge i dvije ruke, kolko-tolko mozga, izvoli ici raditi. imas malu djecu, nema veze - s njima u vrtic ili na cuvanje i izvoli ici raditi. nemas posla, izvoli na socijalu i karitas.. tako se radi u drugim drzavama. novac dobe uglavnom djeca a ne supruge, kakav god razlog razvodu bio.

NV
novo vriijeme
08:31 04.02.2015.

Ako je podjela posla u braku bila žena radi u kući a muškarac zarađuje novac onda normalno da je mora uzdržavati pogotovo u zemlji u kojoj nema posla. A sad jedno pitanje ova žena sada ima oko 70 godina tko će je sada izdržavati i šta predlaže sud od čega da živi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije