Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša gospodarska situacija

Zagrebački ugostitelji najavili prosvjed '2do12': U četvrtak zatvaraju na sat vremena

Poluprazne zagrebačke ulice
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
06.10.2020.
u 13:16

Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, poručuju iz Nezavisne udruge ugostitelja

Zbog loše gospodarske situacije, zagrebački ugostitelji prosvjedovat će u četvrtak, 8. listopada, zatvaranjem svojih objekata. U objektima goste neće posluživati od "2do12", kako je prosvjed nazvan, odnosno od 11:58 do 12:58 sati. 

Iz Nezavisne udruge ugostitelja, organizatora ovog tihog prosvjeda, poručuju kako su mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su djelatnike od odlaska na Zavod, no nisu spasile gospodarstvenike. Zbog toga poručuju: "Zatvaramo danas kako bismo sutra bili otvoreni" te dodaju da žele sačuvati primanja za 60 tisuća ljudi. 

Kako bi spasili radna mjesta zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, spuštanje PDV-a na hranu na 10 posto što uključuje kavu, tople napitke, pivo, vino i sokove. Potom žele potpore kroz kredite za likvidnost (HAMAG) i za investicije (HBOR). 

- Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje, poručuju iz Udruge te dodaju kako je njihova odgovornost poručiti odgovornim institucijama kako bez novih koraka za spas poslovanja, nitko neće moći sačuvati radna mjesta. 

- Ne tražimo besplatan novac, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i trajno realne poreze, kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude, zaključuju. 

Ključne riječi

Komentara 1

FU
Fusnota
16:37 06.10.2020.

Kome je skupo Neka ne ide u caffe-barove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije