Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Zagrebački studenti više vjeruju Crkvi nego Vladi, a glasovat će za Bandića

studenti
Filip Brala/Pixsell
22.12.2009.
u 15:50

Svaki četvrti student izjašnjava se kao ateist i smatra da je očito da su se neke nacije urotile protiv hrvatskog naroda, a najviše se vjeruje vojsci.

Da se pita samo studente, na Pantovčaku bi nakon Stipe Mesića stolovao Milan Bandić. Na drugom mjestu kao trećega hrvatskog predsjednika voljeli bi vidjeti Ivu Josipovića, treći im je izbor Nadan Vidošević, a četvrti Vesna Pusić.

Rezultati su to istraživanja "Etnički stavovi i osobine ličnosti zagrebačkih studenata" koje je Institut za migracije i narodnost proveo u studenom i prosincu među 368 zagrebačkih studenata većinom društvenih znanosti od kojih je čak dvije trećine izjavilo kako se 27. prosinca ima namjeru pojaviti na biralištima.

Prema istom istraživanju sebe kao Hrvata ili Hrvaticu uvijek vidi 81,8 posto studenata, njih 76 posto ponosno je što je Hrvat, a 36,7 posto ih se snažno poistovjećuje s drugim Hrvatima. Nije zanemariv podatak i da svaki četvrti student ima skolonost prema  desnoj političkoj orijentaciji, kao i da ih gotovo polovica smatra da će hrvatski nacionalni interesi biti ugroženi ulaskom u Europsku uniju. Štoviše, 46,2 posto studenata smatra da novi svjetski poredak i globalizacija žele Hrvatsku pretvoriti u svoju koloniju, a njih 41,3 posto vjeruje da je zapadni svijet pun društvenih nepravdi, moralne pokvarednosti i kriminala.

Osim što su pomalo euroskeptični, ispitani studenti ne vjeruju ni u hrvatske institucije. Povjerenje u vojsku ima nešto više od 40 posto studenata, u predsjednika države njih 35 posto, a u Crkvu vjeruje 33,2 posto ispitanika. Gotovo svaki četvrti student vjeruje USKOK-u i policiji. S druge strane, sudstvu vjeruje tek 13,9 posto studenata, Vladi njih 9,6 posto, a Hrvatskom saboru 8,7 posto ispitanika. Političkim strankama ne vjeruje gotovo nitko, točnije svega tri posto studenata.

Brine ih i nacionalna ugroženost pa tako svaki četvrti student smatra da je očito da su se neke nacije urotile protiv hrvatskog naroda. Njih 33,5 posto uvjereno je da će Hrvate od vanjskih neprijatelja spasiti samo nacionalno jedinstvo, a 32,8 posto misli da bi u slučaju rata neke nacionalne manjine podržavale neprijatelje Hrvatske.

Zanimljivo je i da se svaki četvrti student zove ateistom, nešto više od polovice smatra se vjernikom koji ne prihvaća sve što vjera naučava, a 22,8 posto su uvjereni vjernici.

Ključne riječi

Komentara 21

BU
bucek
14:52 26.12.2009.

Bandic br.1!

PO
podravec
09:41 23.12.2009.

peljar , Bandić je suddjelovao u upropaštavanju zagrebačkih a Kradan i zagrebačkih i hrvatskih. Oba bi trebali biti kandidati za dugi odmor iza švedskih gardina .

JI
jimbeam
00:01 23.12.2009.

Pa kad nam je mladež ovako zatucana,onda nam se zaista ne piše dobro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije