Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi gosti

Zagrebački hoteli zbog EU gostiju očekuju i do 20 posto više noćenja

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
23.12.2019.
u 19:37

Predsjedanje će u Hrvatsku dovesti i ljude kojima naša zemlja nije bila na popisu za 2020.

Politička težina koju za Hrvatsku nosi činjenica da će u prvoj polovici iduće godine predsjedati Vijećem Europske unije ima i svoju izravnu financijsku korist. Među prvima će je osjetiti turistički domaćini koji će tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedanja ugostiti oko 25.000 delegata. Samo hotelijerstvu našeg glavnog grada, koji će biti poprište većine službenih događanja, to bi trebalo donijeti oko 35.000 noćenja. Procjene govore i o 10.000 službenih ručkova te 5000 večera, a treba reći da se uz predsjednike vlada, ministre, diplomate i službenike EU u jednom dijelu zasigurno valja očekivati i članove njihovih obitelji.

Kolike će iznose na kraju domaćini brojiti? U najvećoj zagrebačkoj hotelskoj grupaciji, Maistrinim hotelima Westin, Sheraton, Panorama, International, Jadran i Zagreb s 1227 smještajnih jedinica, samo kažu kako su uvjereni da će realizirati bolju popunjenost u odnosu na isto razdoblje u 2019. Pritom otkrivaju da najveći interes za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU bilježe u hotelima najviše kategorije, Westinu i Sheratonu, koji su već sada jako dobro popunjeni.

Za delegate posebni meni

– Pripreme teku dobro. Hoteli imaju uigrane timove stručnjaka koji već godinama ugošćuju brojne međunarodne konferencije i summite te su naši hoteli, restorani i kongresne dvorane spremni za nadolazeća događanja. Za delegate EU pripremit ćemo poseban meni kojim ćemo predstaviti raznolikost naše gourmet ponude. Naime, svaka regija bit će zastupljena izborom tradicionalnih jela i pića – kažu u Maistri.

Predsjednica udruženja hotelijera HGK i direktorica Hiltonovih hotela u Zagrebu Josipa Jutt Ferlan konkretizira očekivanja i procjenjuje da bi predsjedanje Vijećem EU hotelskoj branši našeg glavnog grada tijekom prvih šest mjeseci 2020. moglo donijeti 15 do 20 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019.

– Uz glavna događanja, na margini bit će održano i niz manjih, a sve je to, naravno, odlično za naše hotele. Dosta toga je već rezervirano, za neke datume više i nema slobodnih soba, ali neće se tih šest mjeseci raditi samo za delegate već i za druge goste koji nam dolaze u to doba godine. Iako, vidljivo je da se zbog predsjedanja neke konferencije i druga događanja sele u drugu polovicu godine – otkriva Jutt Ferlan.

Poklon za turizam

Činjenica da Zagreb na pola godine postaje mali Bruxelles, kako kaže naša sugovornica, ima i širu turističku dimenziju. Predsjedanje će u Hrvatsku dovesti dio ljudi kojima naša zemlja nije bila na popisu za 2020., a mnogi će zasigurno iskoristiti priliku i posjetiti europsku prijestolnicu kulture Rijeku i druge jadranske destinacije.

– Predsjedanje je jako lijepi poklon za turizam i našu zemlju općenito. Dobit ćemo veliku vidljivost i na političkoj i na turističkoj europskoj sceni – zaključuje Jutt Ferlan.

Sve zajedno, pak, poslužit će i kao više nego dobrodošla uvertira za glavni dio turističke sezone. Siječanjski početak povijesnog događanja za Hrvatsku s nestrpljenjem očekuju i ugostitelji, trgovci, Croatia Airlines, taksi prijevoznici i mnogi drugi.

U restoranu “Noel” ne dvoje da će zagrebačka gastroscena profitirati od gostiju iz EU.

– Svakako nas očekuje više posla. Kod nas u restoranu stranci već sada čine 75 posto gostiju, a otkako imamo Michelinovu zvjezdicu promet nam je porastao za 40 posto. Za večeru smo već sada praktički stalno puni, jedino nam može rasti posao u vrijeme ručka – kaže Goran Kočiš, suvlasnik i chef zagrebačkog “Noela”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije