Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4. NOVOGODIŠNJI KONCERT

Zagrebački filharmoničari u Salzburgu oduševili Austrijance i njihove inozemne goste

Novogodišnji koncert Zagrebacke filharmonije u Salzburgu
Foto: Delfa Kosić
1/2
02.01.2020.
u 15:00

Velika Svečana dvorana diljem svijeta poznatog Festspielhausa u Salzburgu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta

Predivan početak Nove godine. Posebno mi je drago da su mnogi turisti, ali ponajprije Salzburžani započeli godinu s izvrsnim koncertom Zagrebačke filharmonije. Divno je bilo i za sve prisutne Hrvatice i Hrvate koji su ovim nastupom u srcu bili bliže domovini i zasigurno su bili ispunjeni ponosom - rekla je gradska vijećnica iz Salzburga hrvatskih korijena mag. Delfa Kosić.

Bio je to četvrti Novogodišnji koncert Zagrebačke filharmonije u Mozartovom rodnom gradu. Velika Svečana dvorana diljem svijeta poznatog Festspielhausa u Salzburgu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Dugotrajan pljesak i publika na nogama najbolja su potvrda da su Austrijanci, ali i njihovi brojni strani gosti sa svih kontinenata uživali u vrhunskom muziciranju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem njihovog donedavnog šefa, maestra Davida Danzmayra, koji je sada prvi počasni dirigent Orkestra.

Na programu su bile prave glazbene poslastice dinastije Strauss: Na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa mlađega, Kavalir s ružom, Richarda Straussa, Tik Tak polka, Nova Puzzicato polka te Egipatski marš Johanna Straussa mlađega, te prekrasni Koncert za obou i orkestar u D-duru Richarda Straussa u kojem je kao solistica publiku očarala oboistica Clara Dent-Boganyi.

U vrhunskim interpretacijama valcera, polki i marševa uživali su i posebna savjetnica ministrice kulture RH doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo, koja je bila posebna gošća, odaslana u Salzburg od strane hrvatske Vlade, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i ostali gosti iz Zagreba. Sa salzburške strane koncertu su nazočili savezna vijećnica dr. Andrea Eder-Gitschthaler, zamjenik poglavara austrijske pokrajine Salzburg dr. Christian Stöckl, bivši pokrajinski poglavar Salzburga i aktualni predsjednik Instituta europskih regija (IRE) dr. Franz Schausberger te gradska vijećnica mag. Delfa Kosić.

Tako su i grad i pokrajina Salzburg zajedno s Republikom Hrvatskom i svim Hrvatima diljem svijeta, pa tako i salzburškim svečano obilježili 1. siječanj 2020. i preuzimanje šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. U svakom slučaju za Zagrebačku filharmoniju velika je čast bila da je po četvrti put pozvana u Salzburg da glazbom otprati ljubitelje glazbe u Novu 2020., a Hrvatsku na kormilo Europske unije.

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
15:26 06.01.2020.

Iskrene čestitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije