Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Božićna bajka’

Zagrebački advent kao nekad, ali u Muzeju vlakića Backo

30.11.2020.
u 22:36

Ovih blagdana ‘Božićna bajka’ nudi 150 kompozicija vlakića, lift koji vlakove vozi s prve na drugu etažu, a tu je i policijska potjera kroz grad i utrka Janice Kostelić na Snježnoj kraljici

Klizalište iza Umjetničkog paviljona prepuno djece, svjetlucavo okićene ulice, mnoštvo veselih i bezbrižnih ljudi..., sve to prekriva svježi snijeg. Zagrebački advent kakav je nekad bio! Vjerovali ili ne, te scene veselit će nas i ove teške koronagodine, u danima adventa koji zaista nikada nije bio neizvjesniji, ali na jednom sasvim posebnom mjestu, u Muzeju vlakića Backo Mini Express u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici na broju 4.

Sve atrakcije do kraja tjedna

A spomenute adventske scene zbog kojih je “Advent u Zagrebu” triput zaredom proglašen najljepšim u Europi samo su dio zanimljivih sadržaja koje su ovdje pripremili kao “Božićnu bajku”. Mali i veliki uživat će ove godine u prizorima sa Snježne kraljice, u onoj legendarnoj utrci u kojoj je Janica Kostelić do cilja stigla bez jednog štapa i rukavice, ali i u pravim policijskim potjerama i vožnjama ralica koje se žure centar Zagreba očistiti od snijega.

– Kao mali igrao sam se vlakićima na navijanje, a djeca se danas u mojem Muzeju vlakića igraju držeći tablet ili joystick u ruci, ali to je ipak drukčije. Ovdje imaju priliku i nešto složiti svojim rukama i nisu baš cijeli dan pred ekranom kompjutora – objašnjava Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik muzeja u kojem se nalazi peta po veličini maketa željeznice u Europi, te nastavlja:

– Otvorili smo muzej u subotu 28. studenoga, ali do kraja ovog tjedna bit će u pogonu i sve naše ostale makete, sve odreda prave atrakcije. Muzejom će voziti više kompozicija vlakova nego ikad, njih čak 150 na više od 1500 metara tračnica. Djeca će uz upravljanje vlakovima, a ove godine maketa prvi put ima i poseban lift koji vozi vlakove s jedne etaže na drugu, upravljati i prometom. Moći će primjerice na cestu izvesti policajca prometnika, prebrzo voziti automobil gradskim ulicama, koji će onda zaustaviti policijski radar. A ako se automobil ne zaustavi, slijedi i prava policijska potjera – priča taj entuzijast čiji muzej raste iz godine u godinu, pa se tako danas prostire na 350 četvornih metara. Zbog toga i može za ovaj advent primiti posjetitelje pridržavajući se svih epidemioloških propisa.

1/16

– Ove godine možemo u Muzej odjednom primiti četiri grupe ljudi. Naravno, ako dolazi obitelj ona je grupa, ako je netko od posjetitelja u paru ili sam, to je druga grupa, a u svakom trenutku razmak između svih grupa iznosi najmanje šest metara. Naravno, bude li velika navala stvorit će se red, ali zbog toga i molimo posjetitelje da se najave na e-mail: backo@backo.hr ili na broj mobitela 091 2762 990 – ističe Antun Urbić.

On je ujedno i maketar koji posjetiteljima nudi i modele maketa koje mogu kupiti i sami slagati kod kuće. Te su makete namijenjene djeci starijoj od tri godine, a Urbić kaže da su neka djeca već stalni posjetitelji, ali i da postaju vješti maketari nepresušne mašte.

30.11.2015., Zagreb - U nazocnosti gradonacelnik Bandica danas je Backo mini zeljeznica svecano proglasena dijelom programa Adventa u Zagrebu. Antun Urbic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zabava za cijelu obitelj

– Ma ovaj je muzej počeo kao moj hobi i zabava, a danas je mjesto u kojem baš svi dođu na svoje, a meni je najdraže kada nam dođe velika obitelj s djecom. Tada se tata i dečki oduševe vlakićima, a mama i kćeri uživaju u prizorima iz prirode. Ispada da smo jedini muzej u Zagrebu koji nema ciljanu publiku jer se kod nas dobro zabave i oni od tri, ali i oni od 93 godine. I zato odgovorno tvrdim da pet posto naših posjetitelja kući ode zadovoljno, a ostalih 95 posto kući ode oduševljeno – kroz smijeh priča Backo.

I stoga ovih blagdana možda baš u tom povratku u djetinjstvo treba potražiti spas. Muzej radi svaki dan, osim na Božić i Novu godinu, i to od 12 do 21 sat. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije