Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijagnoza

Zagrebačka liječnica prva iščitava dijagnozu iz fotografije oka

oko (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
09.05.2010.
u 09:26

Iridologinja dr. Ivana Blažević nepogrešivo tumači promjene boje ili lezije u šarenici oka. Čak i kad joj pacijenti ne kažu ni riječ o svojim simptomima.

U ranom ste djetinjstvu imali tešku upalu pluća, već godinama imate problema sa sinusima, a i jetra vam slabije radi. Uzrok su neki lijekovi koje ste dulje vrijeme pili i prevelika izloženost stresu u posljednjih godinu dana... Također morate pripaziti na prehranu jer vam u želucu nedostaje enzima za razgradnju hrane... Obiteljski ste skloni migreni i blagom obliku artritisa, a i tlak vam je vrlo nizak – nabrajala je dr. Ivana Blažević moje zdravstvene tegobe, sa smiješkom promatrajući zbunjen i nepovjerljiv izraz lica svoje pacijentice.

Test povjerenja
Kako je sve to mogla doznati u samo desetak minuta promatranja fotografije mojih očiju? Pa, nisam izgovorila ni jednu jedinu riječ! – razmišljam dok simpatična mlada liječnica nastavlja “prekapati” po obiteljskoj povijesti bolesti.

Što dr. Ivanu Blažević toliko razlikuje od drugih liječnika s kojima sam se do sada susretala? Odgovor je prilično jednostavan – dr. Ivana Blažević prva je zagrebačka kvalificirana iridologinja, odnosno liječnica specijalizirana za dijagnosticiranje zdravstvenog stanja pacijenata proučavanjem šarenice njihova oka. No, kako čitava stvar zapravo funkcionira?

– Šarenicu čine stotine tisuća živčanih završetaka koji su preko mozga i živčanog sustava impulsima povezani sa svakim tkivom u tijelu. Promjene na organima u šarenici manifestiraju se kao promjene boje ili lezije, a njih liječnici tumače iščitavajući mapu šarenice američkog iridologa dr. Bernarda Jensena – objašnjava dr. Blažević i opisuje tijek iridološkog pregleda, koji u njenoj klinici u Petrinjskoj 59 stoji 250 kuna.

– Nakon kratkog razgovora s pacijentom slijedi fotografiranje oka posebnom kamerom i mikroskopom te prebacivanje fotografije u računalni program. Sve nakon toga ovisi isključivo o mom umijeću uočavanja i tumačenja promjena na šarenici – kaže ona.

Ipak, do dijagnoze se ne dolazi uvijek tako lako. U ordinaciju “Homeopatija Centra” mnogi, kaže, stignu puni nepovjerenja prema kod nas još uvijek razmjerno neobičnom dijagnostičkom postupku.

– Novi pacijenti nerado otkrivaju i najmanje simptome svoje bolesti ne želeći mi ni sa čime sugerirati dijagnozu. Prvi je dolazak uvijek svojevrstan test, no ja ga uvijek bez problema prođem – smije se dr. I. Blažević prisjećajući se pacijentice koja je u ozbiljnost iridologije povjerovala tek kada je, ignorirajući savjet dr. Blažević o odlasku na urološke pretrage, tjednima nakon pregleda u njenoj klinici oboljela od teške upale mjehura.

Doselila iz Johannesburga
– Jasno mi je zbog čega se iridologija ljudima čini nevjerodostojnom, no ja nisam priučena nadriliječnica koja slučajno pogađa dijagnozu. Diplomirala sam medicinu na Sveučilištu u Johannesburgu u kojem moja obitelj već godinama živi, odradila godinu staža, na Sveučilištu Pretorije 2006. godine stekla farmaceutsku diplomu iz homeopatije, a zatim se usko specijalizirala na Cape institutu iridologije – objašnjava liječnica koja se u Zagreb doselila zbog “previše kriminala u Južnoafričkoj Republici”.

Unatoč iznimnoj dijagnostičkoj pouzdanosti iridologije, dr. Ivana Blažević i te kako je svjesna njenih nedostataka. Iridološka će analiza oka, kaže, liječniku ukazati na opće stanje organizma, prijašnja oboljenja, kemijsku i nutritivnu (ne)ravnotežu te mjesta nadraženosti, ozljede ili degeneracije tkiva ili organa, no njome se ne mogu dijagnosticirati specifične bolesti kao ni paraziti, žučni kamenci, mikrobi ili trudnoća.

– Iako većini pacijenata prepisujem homeopatske pripravke ili im savjetujem da pregled ponovimo i elektro intersticijskim skenerom čitavog tijela, mnoge nakon iridologije upućujem obiteljskom liječniku. Tek on može dijagnosticirati konkretne bolesti na organima i savjetovati liječenje – realna je dr. Blažević.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar pozitiva
pozitiva
22:46 09.05.2010.

Ovo je zaista istina.Govorim iz vlastitog iskustva.Prije nekoliko godina,prilikom posjete jednom centru u Zg-u,gostovala je jedna lijecnica neurokirurg iz Kijeva,koja se uz svoj posao bavi i alternativnom medicinom i koja je izmedu ostalog iridolog. Iz moje sarenice oka ona mi je procitala bolesti i sve je bilo tocno.Naprosto,ovo nisu nikakvi sarlatani.Ovo su zaista lijecnici koji govore istinu.Druga je stvar sto je to za nas novost i sto ne postoji takva vrsta obrazovanja kod nas,ali to ne znaci da ne postoji u inozemstvu.

Avatar Uzorak
Uzorak
09:46 09.05.2010.

Analiza zdravstvenog stanja pregledom očiju poznata je i prije mnogo tisuća godina u Ayurvedkoj medicini...ponovno suvremena medicina otkriva toplu vodu !

SA
santovena
12:50 09.05.2010.

Koliko to košta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije