Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U vukovarskoj vojarni karantena za starije osobe. Raste broj osoba na respiratoru u Varaždinskoj županiji

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/6
10.11.2020.
u 19:00

Na području Primorsko-goranske županije 104 osoba je pozitivno na Covid infekciju, rekao je ravnatelj NZJZ-a PGŽ Vladimir Mićović

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1467 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14524. Među njima su 1513 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 167 pacijenata. Preminule su 33 osobe.

14:50 - U protekla 24 sata potvrđene su 42 novozaražene osobe s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Za 15 novozaraženih osoba čeka se dostava potpunih podataka o prebivalištu, a ostalih 27 je s područja 16 gradova i općina. Najviše ih je, šest, s područja Desinića. U protekla 24 sata oporavilo se 105 osoba pa je trenutno aktivan 1031 slučaj zaraze. Iz krapinsko-zagorskog Stožera civilne zaštite dodaju da je od 23. lipnja potvrđeno 2798 osoba pozitivnih na koronavirus, a u Općoj bolnici Zaboku i bolnici hrvatskih veterana od 23. listopada umrlo je 28 osoba.

14:35 - U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji pet je osoba umrlo, a 112 ih je zaraženo  koronavirusom, izvijestio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Hampovčan.

U osječkome KBC-u i županijskome Zavodu za javno zdravstvo obrađen je 361 uzorak, od čega je 112 pozitivnih na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište na području Osijeka (44), Našica (13), Donjeg Miholjca (devet), Đakova (osam), Valpova i Belišća (po šest) te Belog Manastira (dvije). Sedam je osoba s područja općine Đurđenovca, tri su iz Gorjana, dvije iz Bilja i po jedna s područja općina Antunovca, Bizovca, Čepina, Darde, Erduta, Čeminca, Kneževih Vinograda, Petlovca, Semeljaca, Strizivojne, Trnave i Vladislavaca.

Po riječima Hampovčana, od početka pandemije na području županije oboljela je 4651 osoba. Trenutačno su na bolničkom liječenju 164 osobe, u našičkoj bolnici 30 oboljelih i u KBC-u 134, od kojih je 22 na respiratoru.

Do sada je od posljedica covida-19 umrlo 70 osoba koje su imale prebivalište na području te županije, od kojih pet u posljednja 24 sata: dvije žene - jedna iz Šaga (1952.) i jedna iz Belog Manastira (1971.) te tri muškarca iz Osijeka (1934., 1944. i 1948.). Uz covid-19 umrli su imali i druge teške bolesti.

U samoizolaciji  je 5186 osoba, kontakti pozitivnih osoba, što je deset puta više nego početkom listopada, kada je prosjek bio oko 500 osoba na dan, istaknuto je.

13:36 - I dalje raste broj osoba s težom kliničkom slikom i broj osoba na respiratoru. Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 127 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S obzirom da su to rezultati briseva uzetih u nedjelju, kad je udio simptomatskih osoba najmanji, ovo i dalje predstavlja veliku brojku.
 Broj osoba na bolničkom liječenju se povećao pa je sada na liječenju ukupno 133 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 75 osoba na različitim odjelima u Varaždinu, 17 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 36 u Klenovniku i pet u Novom Marofu. Preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19, starije životne dobi, a bolovala je i od drugih teških popratnih bolesti.
Sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika je i dalje iznad 900, a ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 1982. Za usporedbu, sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 400.

13:34 - S obzirom na sve veći broj zaraženih virusom Covid-19 Stožer Civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije, Opća županijska bolnica Vinkovci i Ministarstvo branitelji započeli su s pripremama karantene koja će se nalaziti u objektu Memorijalnog centra Domovinskog rata. Radi se o objektu koji se nalazi u prostoru nekadašnje vukovarske vojarne gdje su odsjedali osmaši koji su dolazili u Vukovar učiti o Domovinskom ratu. Kako je preneseno novinarima radi se o karanteni koja je namijenjena nepokretnim i teško pokretnim osobama s područja Vukovarsko – srijemske županije, a koje su zaražene virusom COVID-19. Pojašnjavajući ustrojavanje karantene nedavno imenovani načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić pojasnio je kako će u toj karanteni biti smještene osobe kojima je neophodno bolničko liječenje, a o kojima se nema tko adekvatno brinuti. Prema riječima Matića u karanteni će za ovu potrebu biti osiguramo 130 kreveta, a uz to moći će se koristiti i postojeća infrastruktura Centra. Sada se pojavio problem s nedostatkom medicinskog kadra koji bi u karanteni bili angažirani, a tu se prije svega misli na njegovateljice i medicinske sestre. Liječnike za rad u karanteni osigurat će vinkovačka bolnica dok će potrebne medicinske sestre i njegovateljice biti osigurane preko Zavoda za zapošljavanje.  

13:07 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 23 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (30), općina Oriovac (6), općina Klakar (5), općine Bebrina, Velika Kopanica i Vrpolje (po 3), općine Garčin, Gornja Vrba, Oprisavci i Podcrkavlje (po 2) te općine Brodski Stupnik, Donji Andrijevci, Sikirevci i Slavonski Šamac (po 1). Za dio testiranih osoba sa zapadnog (novogradiškog) dijela županije još nisu pristigli rezultati testiranja. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 2.315. Istovremeno, u zadnja 24 sata oporavile su se 82 osobe tako da broj aktivnih slučajeva u Brodsko-posavskoj županiji sada iznosi 598 (59 manje nego prethodni dan).

Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je ukupno 58 osoba (3 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 44 osobe, a u novogradiškoj bolnici 14 osoba. Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.484 osobe (140 osoba više nego prethodni dan).

Zbog pozitivnih nalaza jedne djelatnice i jednog učenika u dvije osnovne škole na području županije, određena je epidemiološka mjera samoizolacije za ukupno 7 razrednih odjela te će za njih biti organizirana online nastava do 16. studenog (za 5 razrednih odjela) odnosno do 17. studenog (za 2 razredna odjela).

12:11 - U Međimurskoj županiji u proteklih 24 sata uzeto je 516 uzorka i evidentirano 102 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva je 1081. Postotak pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 19,7 posto.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 66 pacijenta pozitivnih na taj virus, s time da ih je 15 hospitalizirano u posljednjih 24 sata. Na respiratoru se nalazi sedam pacijenata. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus, stara 88 godina s dodatnim teškim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu pozitivno je pet liječnika i 18 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze i četiri liječnika te 14 medicinskih sestara. Za Županijsku bolnicu Čakovec naručena su još tri respiratora. Dva je osigurala Međimurska županija, dok će jedan respirator osigurati Grad Prelog. Uz postojeći sustav patronaže, kućne njege, pozivnog centra, formirat će se i mobilni zdravstveni timovi koje će činiti liječnici, medicinske sestre i zdravstveni radnici koji će obilaziti građane na terenu, posebno starija i samačka domaćinstva.

12:09 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 754 obrađenih testova danas je 117 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 56, Hvara 1, Kaštela 6, Makarske 1, Omiša 7, Sinja 14, Solina 10, Trilja 2, Trogira 2, Dicma 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Klisa 1, Marine 1, Muća 1, Okruga 3, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 3 i Segeta 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 58 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1829 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se117 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 12 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 osobe; jedna muška osoba stara 71 godinu i jedna ženska osoba stara 78 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju. 

12:07 - Na području Zadarske županije 30 je novooboljelih osoba od koronavirusa. 14 osoba je sa područja Grada Zadra, po tri sa područja Grada Benkovca i Općine Poličnik, dvije osobe su sa područja Općine Sukošan te po jedna sa područja gradova Biograd i Nina te općina Kolan, Novigrad, Preko, Ražanac, Vir i Vrsi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 292 uzorka, u izolaciji i samoizolaciji su 1092 osobe, a izliječeno je 68 osoba. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 24 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 7  osoba oboljelih od COVID-a 19.
U Općoj bolnici u Zadru preminula su dvojica pacijenata u dobi od 70 i  63 godine koji su bili  na respiratoru.   Obojica su bili kronični bolesnici.

12:00 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 22 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 13 osoba s područja Šibenika, šest osoba s područja Vodica te po jedna osoba s područja Tribunja i Pirovca. Od 13 oboljelih s područja Šibenika, nažalost, dvoje je korisnika i jedna djelatnica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek, podružnica Šibenik.
Oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje. 25 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 166 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 222 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 640 osoba.

11:30 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije osobe su umrle, a 62 osobe su izliječene, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je devet osoba iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, šest iz Metkovića, tri iz Blata, po dvije iz Ploča i Konavala, po jedna iz Lumbarde, Opuzena, Slivnog, Smokvice i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaraženo 17 osoba muškog spola i 19 osoba ženskog spola, a za njih 17 je utvrđena epidemiološka veza.

Umrle su dvije osobe, muškarac iz Ploča rođen 1939. godine i muškarac iz Dubrovnika rođen 1951. godine. Izliječene su 62 osobe, od kojih 23 iz Dubrovnika, šest iz Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, pet iz Blata, četiri iz Konavala, po tri iz Korčule, Smokvice i Stona, dvije iz Opuzena i Ploča, po jedna iz Kule Norinske, Slivnog i Trpnja te tri osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od covida-19 liječi se 57 osoba. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je pet na respiratoru - neinvazivna ventilacija, dok su četiri na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 967 osoba. Od jučer obrađeno je 213 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 21.179 uzoraka.

10:40 - Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata oboljelo je 180 osoba, izvijestio je u utorak Zavod za javno zdravstvo te županije . Trenutno je na području Zagrebačke županije aktivno 2495 slučaja. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici (44), Samoboru (21), Zaprešiću (20) te Dugom selu (19). Samoizolacija je propisana učenicima dvaju razreda osnovnih škola i dvaju razreda srednjih škola.

10:33 - U Istri je tijekom posljednja 24 sata utvrđeno 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 40 osoba iz samoizolacije ili se pak radi o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, potvrdio je u utorak istarski Stožer civilne zaštite. 

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 567 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno 59 novozaraženih osoba s područja županije. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod šest osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima i to tri osobe iz Zagreba te po jednu iz Rijeke, Bosne i Hercegovine i Italije - izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije dodavši kako se u epidemiološkoj obradi nalazi 13 osoba. U međuvremenu od ponedjeljka je izliječeno 36 osoba, trenutno je u Istri 491 aktivnih slučajeva pozitivnih osoba na koronavirus dok se u mjerama samoizolacije nalaze 448 osoba. 

Iz županijskog Stožera civilne zaštite i danas su pozvali građane na odgovornost i discipliniranost, a sve sa simptomima koji mogu upućivati na covid-19 da preko izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje te da - dok ne dobiju rezultate - ostanu kod kuće.  

10:30 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu 368, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). U Zagrebu je trenutno 3.126 aktivnih slučajeva. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod osam učenika i sedam nastavnika osnovnih škola te 10 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 257 učenika i sedam nastavnika osnovnih te 215 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" obavljena su 994 testiranja te su 272 nalaza bila pozitivna. Kontaktirane su 653 osobe a mjera samoizolacije izrečena je 791 osobi.

Od 653 obrađene pozitivne osobe 242 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 230 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a devet je osoba doputovalo iz BiH, Austrije i sa Kosova.

Među njima je 28 štićenika ili djelatnika domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 28 osoba obrada je još u tijeku.

 Kod 14 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod tri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama.

U obradi liječnika školske medicine je 24-ero djece školske dobi. Obrada kod obiteljskih liječnika završena je za 73 osobe te je kod dvije osobe utvrđeno moguće izlaganje tijekom obiteljskih druženja.

U osam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi tri korisnika i četiri zdravstvene djelatnice, a dvoje je korisnika na žalost umrlo.

9:06 - U Općoj bolnici Varaždin trenutno je 17 pacijenata na respiratoru, a bolnica raspolaže s 18 stacionarnih i šest transportnih respiratora te će do kraja tjedna nabaviti još dva, priopćili su u utorak. Iz bolnice ističu da od samog početka epidemije na svakodnevnoj razini s Ministarstvom zdravstva, Varaždinskom županijom i županijskim Stožerom civilne zaštite rješavaju zbrinjavanje bolesnika oboljelih od covida-19 te svih drugih vitalno ugroženih pacijenata, onkoloških bolesnika i djece.

Svi pacijenti Opće bolnice Varaždin, kojima zdravstveno stanje zahtijeva respirator, nalaze se na respiratoru, navodi se u priopćenju i dodaje da je takvih pacijenata trenutno 17. Opća bolnica Varaždin trenutno raspolaže s 18 stacionarnih i šest transportnih respiratora, a tijekom ovog tjedna će biti nabavljena još dva. Dodaju da je u planu dobava dodatnih respiratora putem Ministarstva zdravstva što će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i projekciji potreba.

Iz Opće bolnice Varaždin napominju da se respiratori ne koriste isključivo za liječenje covida-19 bolesnika nego i svih ostalih akutnih, vitalno ugrožavajućih stanja. Trenutno se postavlja i novi razvod kisika za covid-19 pacijente koji će po potrebi biti smješteni u šatorima podignutim u bolničkom krugu.

U postojećih uvjetima Opća bolnica Varaždin osigurava potrebnu medicinsku opremu i zdravstveni kadar preraspodjelom resursa unutar bolnice te mobilizacijom kadrova iz drugih ustanova preko Ministarstva zdravstva, navodi se u priopćenju.

Inače, U Varaždinskoj županiji u ponedjeljak je bilo novih 238 slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle. Aktivnih slučajeva je bilo 1936, a na bolničkom liječenju 127 osoba s težom kliničkom slikom. Županijski Stožer civilne zaštite upozorio je da sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika i dalje raste te je dostigao brojku 920.

9:04 - Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji su dvadeset i dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o pet osoba s područja grada Petrinje, četiri  osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Gline, tri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja općine Topusko.

8:48 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 184 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 168 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 561 osoba, a ukupno je testirano 14139 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 247 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:49 - U Zagrebu su u posljednja 24 sata evidentirane 272 pozitivne osobe na koronavirus, rekao je u emisiji Dobro jutro Hrvatska, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. 

Šostar je dodao kako situacija jest bolja "ali daleko od toga da možemo biti mirni". Preve brojke ćemo, dodaje Šostar vidjeti danas i sutra, jer se vikendom znatno manje testira. Prerano je, kaže da se vide rezultati mjera.

"Građani se sve više pridržavaju mjera i nose maske. Naravno da u svakom žitu ima kukolja i oni ne brinu o drugima oko sebe", rekao je Šostar. Najavio je kako će se s antigenskim testovima u Zagrebu krenuti do kraja tjedna.

"Da bismo stavili epidemiju pod kontrolu, moramo povećati broj testiranja. Kada povećamo broj testiranih, porast će broj pozitivnih", rekao je Šostar.

Video: Ministar Božinović o prosvjedu u Zagrebu: Ove stvari su izvan pameti!

U Osječko-baranjskoj županiji 112 je novooboljelih osoba, rekao je Ivan Hampovčan, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske. Na području Primorsko-goranske županije 104 osoba je pozitivno na Covid infekciju, rekao je ravnatelj NZJZ-a PGŽ Vladimir Mićović.  

"Neugodni val koji nas je zahvatio ulazi u bolju fazu. Dobro je boraviti dobro obučen vani, ove nagle promjene temperature pogoduju širenju virusa", kazao je Mićović.

Ključne riječi

Komentara 20

BR
Bravo
08:38 10.11.2020.

Ništa to ne znači. Jedino mjerilo nam je broj ljudi na respiratoru i hospitaliziranih.

Avatar nosac
nosac
08:11 10.11.2020.

sutra će opet biti skok

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
09:27 10.11.2020.

Zagreb ima 272 novih slučajeva. Šostar: Bolje je nego u Etiopiji, Burmi i Afganistanu, ali daleko od toga da možemo biti mirni jer naša domoljubna balkanska uz kontejner kopa bez maski i potrebne domoljubne distance.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije