Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPANIJA Projekt energetske učinkovitosti

Zagorske škole štede energiju

14.11.2008.
u 17:42

Ravnateljima sedam osnovnih i triju srednjih zagorskih škola jučer je u Krapini predstavljen program povećanja energetske učinkovitosti održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije u školama. Program su predstavili djelatnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske osnivači koje su Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija te Grad Zagreb.

Kako uštedjeti?
Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije počinje se provoditi u osnovnim školama Donja Stubica, Oroslavlje, Pregrada, Hum na Sutli, Bedekovčina, Krapinske Toplice, Zabok te srednjim školama Bedekovčina, Zabok i Konjščina. Ravnatelji su upoznati s konkretnim mjerama po objektu, odnosno što se treba napraviti za ostvarivanje uštede energije. Konkretne mjere poput ugradnje štednih žarulja, termostatskih ventila, termoizolacijskih prozora, dobivene su na osnovi prikupljenih podataka i provedenih preliminarnih energetskih pregleda.

Spomenute škole izabrane su i uzete u prioritet jer su kod njih troškovi energenata iznimno visoki tako da će uštede biti vidljive nakon prvih provedenih mjera. Program su napravili Energetski institut Hrvoje Požar i Regionalna energetska agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Još četiri projekta
Istodobno se u Zagorju radi i na projektima modernizacije i proširenje javne rasvjete u gradu Klanjcu, rekonstrukciji Zavičajne zbirke u Radoboju, modernizaciji javne rasvjete – Put lipa u Gornjoj Stubici te u projektiranju niskoenergetskih zgrada i korištenju solarne energija za pripremu potrošne tople vode za sportsku dvoranu u Đurmancu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije