Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljeni general nepravomoćno osuđen na 7 godina zatvora

Zagorec: Takvu sam presudu i očekivao!

02.03.2009.
u 07:55

Nemoj biti naivan, osudit će me jer me godinama prikazuju kao državnog neprijatelja broj jedan, rekao je prije proglašavanja presude Zagorec odvjetniku Zvonimiru Hodaku.

‘Nemoj biti naivan’
– Takvu sam presudu od ove države i očekivao. Bez obzira na sve činjenice i dokaze, znao sam da će me osuditi, jer znam s kime imam posla – rekao je umirovljeni general Vladimir Zagorec svojem odvjetniku Zvonimiru Hodaku nakon objave presude kojom ga je vijeće suca Siniše Pleše na zagrebačkome Županijskom sudu u ponedjeljak nepravomoćno osudilo na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u tzv. slučaju dragulji.

Tužiteljstvo nezadovoljno kaznom Zagorcu, a obrana 'presudom bez dokaza'

Tužiteljstvo zatražilo 39,4 mil. kn, Zagorec tražio tabletu za glavu

Suđenje Vladimiru Zagorcu u 'slučaju dragulji'

Zagorcu se, osim toga, oduzima protupravno stečena imovinska korist od 39,4 milijuna kuna (pet milijuna dolara), produljen mu je pritvor, a mora platiti i troškove sudskog postupka, sudskog tumača i tonskog snimanja u ukupnom iznosu od 17.927 kuna. Već prije podneva, kada su u sudnici Županijskog suda u Zagrebu svi napeto iščekivali presudu, Vladimir Zagorec, prema riječima njegova odvjetnika Zvonimira Hodaka, nije bio optimističan.

– Nemoj biti naivan, bit ću osuđen – rekao je Zagorec Hodaku.

– Ma, šta ti je, sto posto će presuda biti oslobađajuća – odgovorio mu je Hodak.

Dodaje da mu je Zagorec svoj pesimizam iskazao u “pripremnoj” sobi dok su čekali ulazak u sudnicu, a u istoj sobi, nakon presude, samo mu je kazao:
– Šta sam ti rekao!

– Znao sam da će me osuditi samo na temelju dojma, te zbog višegodišnjeg uvjeravanja cijele hrvatske javnosti da sam ja državni neprijatelj broj jedan – rekao je Zagorec Hodaku.

Iskazi svjedoka
Za razliku od Hodaka i Zagorca, koji smatraju da za ovakvu presudu nije bilo dokaza, sudac Siniša Pleše u obrazloženju presude kazao je da je sudsko vijeće nedvojbeno utvrdilo da je Zagorec počinio djelo za koje ga se tereti.

– Za ovakvu odluku ovom vijeću ključni su bili iskazi svjedoka Hrvoja Petrača, Snježane Šiprak i Terezije Barbarić. Osim toga, ovo vijeće smatralo je da ovdje nije riječ ni o kakvoj teoriji urote, koja je išla od državnih struktura preko pravosuđa i medija pa do kriminalnog miljea. Ti navodi iz vaše obrane nisu potvrđeni. Iako materijalnih dokaza o postojanju dragulja nema, vijeće je vjerovalo iskazima ovih svjedoka jer su oni potkrijepljeni dokumentima. Svatko od njih troje iskazivao je da je vidio dragulje i njihovi iskazi u bitnome su suglasni. Nadalje, potvrda od 7. rujna 1993. potpuno je različita u odnosu na sve ostale potvrde koje se odnose na poslovanje transporta Pero – kazao je sudac u obrazloženju.


Mesić: Ne komentiram nepravomoćne presude

Predsjednik Stipe Mesić nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka o odnosima sa Slovenijom i mogućim rješenjima za prekid slovenske blokade hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, nije želio komentirati današnju presudu umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu.
- Ne komentiram nepravomoćne presude - kazao je Mesić. (S.M.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije