Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balkan u Münchenu

Zaev i Tsipras neka budu primjer Vučiću i Thaçiju

Konferencija u Münchenu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.02.2019.
u 06:20

Premijeri Sjeverne Makedonije i Grčke dobili su nagradu za mir i upravljanje međunarodnim sukobima “Ewald Von Kleist”, a čelnici Srbije i Kosova ponovno su se žestoko verbalno sukobili

Premijeri Grčke i Sjeverne Makedonije Alexis Tsipras i Zoran Zaev dobili su u Münchenu na 55. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti (MSC) nagradu za mir i upravljanje međunarodnim sukobima “Ewald Von Kleist” jer su okončali dugogodišnje sukobe oko imena bivše jugoslavenske republike. Predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi na drugoj panel raspravi složili su se u ocjeni da je situacija između njihove dvije države složenija od one između Atene i Skoplja. U raspravi između Vučića i Thaçija posredovao je predsjednik MSC-a Wolfgang Ischinger koji je na koncu kazao kako se nada da će sljedeće godine nagradu “Ewald Von Kleist” dobiti predsjednici Srbije i Kosova.

“Zaleđeni sukob”

Vučić je kazao da je dijalog između Beograda i Prištine zastao te kako Srbija čini sve da se on pokrene, ali Kosovo koči. Priština nije ispunila svoju obvezu, kazao je Vučić i dodao da je Kosovo uvelo visoke carine na uvoz srbijanskih proizvoda, a Srbija nije odgovorila odmazdama. Pregovori su neophodni i zbog mira i stabilnosti u cijeloj regiji, rekao je Vučić, s time što bi trebalo i odrediti kakvi će biti budući odnosi s Albanijom. Priština i Beograd daleko su od dogovora.

Konferencija u Münchenu
1/5

Thaçi je odgovorio kako je većina dogovora sa Srbijom iz 2013. provedena ili u pripremi da bude provedena, ali je dodao kako sve mora biti sukladno s kosovskim ustavom.

“Sada smo u stanju zaleđenog sukoba… potreban nam je kompromis koji bi jamčio međusobno priznanje koje bi omogućilo ulazak Kosova u UN”, kazao je Thaçi, a o povećanim carinama na srbijansku robu kazao je da su one uvedene nakon što je Srbija spriječila ulazak Kosova u Interpol.

Thaçi je naglasio kako Kosovo nije nikada postavljalo uvjete za pregovore, ali bi se tako trebao ponašati i Beograd, odnosno ne bi trebao, po njegovu mišljenju, koristiti Zajednicu srpskih općina za dobivanje političkog konsenzusa u Srbiji. Ipak nije izgubio nadu u dolazak, prije ili poslije, do suglasja.

Vučić je reagirao kazavši kako Kosovo mora poštovati zahtjeve Zajednice srpskih općina.

“Ne zanima nas njihov ustav. Mi se brinemo o našem ustavu, a prema njemu Kosovo je naša autonomna pokrajina”, odgovorio je Vučić te naglasio kako bi mir na Balkanu u idućih 100-200 godina bio zajamčen bude li se došlo do mira između Srba i Albanaca. U tim pregovorima “riskiram ne samo svoju političku karijeru već mnogo više kako bi se došlo do mira”, kazao je Vučić.

Hrabrost za promjene

Europski povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn, koji je sudjelovao u raspravi, podsjetio je kako je manjina stanovnika u Makedoniji, kao i manjina u Grčkoj bila za dolazak do rješenja o imenu, ali unatoč protivljenju većine došlo se do suglasja između Atene i Skoplja. To bi trebao biti primjer Srbiji i Kosovu, naglasio je Hahn.

– Povijest pišu oni koji se usude činiti promjene. Oni su na pravoj strani povijesti. Siguran sam da smo Zoran (makedonski premijer Zaev, op. a.) i ja na pravoj strani povijesti – kazao je grčki premijer Tsipras i dodao da povijest ne pišu oni koji se plaše promjena i prije njihova uvođenja.

Ako želimo biti zajedno, moramo prestati misliti da je u cijelom svijetu sve pokrenuto iz naših nacija i to se ne odnosi samo na Balkan, kazao je Zaev. Zaev smatra da političari trebaju biti više za zajedničko europsko društvo nego se baviti rezultatima ispitivanja javnog mnijenja o sebi i svojim strankama.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Komentara 24

Avatar nisam_robot
nisam_robot
07:44 18.02.2019.

Vucicevi govori su uvjek na jedan kalup. - Srbi su za mir samo oni sa druge strane krse dogovoreno. - Ako Srbi dobiju sto traze bit ce 100-200 godina mir. (Ako ne dobiju onda ce biti...) -Srbi nikada nikoga ne napadaju (kao nase navijace molotovim koktelima u Vojvodini ili tamnopute nogometase drugdje...) To sve samo potvrdjuje koliko je srbska narav puna ocevidne hinjske lazi.

DU
Deleted user
11:02 18.02.2019.

Vucic laze kad otvori usta. Uvjek je on za mir, garantira mir na Balkanu itd. On koji je bio jedan od najvecih ratnih huskaca, govorio u Glini o Ustasama i Velikoj Srbiji, koji je bio 15 godina desna ruka Seselju. Nisu Albanci glupi, znaju skim imaju posla.

DU
Deleted user
11:02 18.02.2019.

Vucic laze kad otvori usta. Uvjek je on za mir, garantira mir na Balkanu itd. On koji je bio jedan od najvecih ratnih huskaca, govorio u Glini o Ustasama i Velikoj Srbiji, koji je bio 15 godina desna ruka Seselju. Nisu Albanci glupi, znaju skim imaju posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije