Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA USTAVA

Zadnji dan referenduma u Rusiji: Dvije trećine za potencijalni ostanak Putina na vlasti do 2036.

Russian President Vladimir Putin attends a reception for foreign leaders invited to attend the Victory Day Parade in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 11:53

Putin je proglasio da će srijeda, posljednji dan glasovanja biti državni praznik kako bi se time ohrabrio izlazak glasača

Rusi će izaći na birališta diljem zemlje i u srijedu, zadnjeg dana referenduma na kojem se izjašnjavaju žele li da predsjednik Vladimir Putin ostane na vlasti narednih 16 godina. 

Referendum o ustavnim promjenama odvija od 25. lipnja do 1. srpnja kako bi se izbjegle gužve na biralištima zbog epidemije novog koronavirusa.

Referendumom bi se promijenio ustav koji bi omogućio Putinu (67) da se još dvaput kandidira i potencijalno ostane na vlasti do 83. godine života.

U  ponedjeljak je institut Vtsiom objavio da se 76 posto anketiranih izjasnilo da je za promjene koje je predložio ruski predsjednik, a protiv je 23,6 posto. 

Putin se u utorak obratio naciji, ohrabrivši građane da glasuju u korist reforme. 

"Glasamo za državu u kojoj želimo živjeti, s modernim obrazovanjem i zdravstvenim sustavom, za državu za čiju dobrobit radimo i želimo je ostaviti našoj djeci i unucima“, poručio je Putin. 

„Možemo samo kroz razvoj garantirati stabilnost, sigurnost, blagostanje i život vrijedan življenja za ljude. Naša suverenost ovisi o našoj odgovornosti, našim iskrenim osjećajima patriotizma i brige za domovinu“, dodao je. 

Putin je proglasio da će srijeda, posljednji dan glasovanja biti državni praznik kako bi se time ohrabrio izlazak glasača na izbore.

Referendum, za koji se očekuje da će proći, trebao bi najvećem paketu izmjena ruskog ustava od njegovog donošenja 1993., nakon raspada Sovjetskog saveza, dati privid demokracije, ocjenjuje agencija Reuters.

 

Komentara 7

DU
Deleted user
12:04 01.07.2020.

Šta je je, Rusija je tehnički višestranačka demokracija, samo je pitanje da li tamošnji narod stvarno obožava Putina ili im je oporba u totalnom neredu.

SO
Sotona
15:13 01.07.2020.

Mislim da narod tamo vidi razliku Tramp i potom Putina i nemaju problema kad vide št su si Ameri izabrali i kao se ponašaju kad vide koga oni imaju i što se radi tamo . Znamo to je najbitnije zaje za poglavice države da je Pametan -mudar i da ima vrhunski razum te da je zaista po svemu nenadmašiv u usporedbi sa svim ostalima zaostalima u svijetu, super omiljen ne smo u Rusiji ; nego i kod razumnih van Rusije ; ( mnogi u vrhu zapadnih zemalja su svjesni i te kako smo ne smiju naravno ni da se našale ) ; a da nema podmukle bjesomučne propagande protiv njega već bi 5 nobelovih nagrada zaradio .za ovo vrijeme vođenja zemlje ....

MP
Miroslav.P
12:13 01.07.2020.

Bravo za Rus predsjednika Vladimirovica. vratio moc Rusiji svjetske velesile. Gledam tu u Moskvi sta su sve napravili posljednji 15 god nemoguce rade i grade. Skolstvo i zdrastvo besplatno. Medicina vrh vrhova.Otvorili dvadeset novi bolnica posljednji tri mjeseca sa najnovijomm tehnologijom i aparatin. Svaki dan naprave do tristo tisuca novi testova sve besplatno. Uskoro ce i cjepiva bit gotova u Rujnu tj za dva mjeseca. Blago Rusiji sto ga ima. Znam neki placu narocito moji domaci Amerikanci. Neki bi volili vidit Rus u devedesetim godinama. Uzivajte Amerikanci u miru i blazenstvu u Americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije