Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA DISKOGRAFSKA UDRUGA

Zabrinuti u HDU: 'Slijedi li još jedna korupcijska afera u kojoj će dugoročno ispaštati cijela industrija?'

Foto: Hrvatska diskografska udruga
1/2
15.03.2021.
u 09:54

Smatraju da će se hrvatskoj glazbenoj industriji donijeti zakon koji će predstavljati monopol te ''hraniti pojedince i njihove obitelji na leđima umjetnika-izvođača''

Iako je u Saboru najavljeno održavanje tematske sjednice vezano za uređivanje odnosa između umjetnika-izvođača i diskografa u okviru novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, niti mjesec dana nakon saborske rasprave sjednica nije zakazana, izrazili su svoje nezadovoljstvo iz Hrvatske diskografske udruge.

- Prilikom saborske raspave u kojoj se pojavilo pitanje pravične raspodjele naknada od digitalnih prava, iznosile su se određene ograničene, površne, netočne i nepotpune informacije, s ciljem promicanja interesa izvođačkih organizacija, a na štetu samih umjetnika-izvođača i svih ostalih dionika glazbene industrij, govore.

O uređenju tih odnosa se već detaljno raspravljalo unutar Radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona u čijoj raspravi su sudjelovali svi dionici glazbene industrije. Tijekom javne rasprave donesen je zaključak da će umjetnici-izvođači svoja digitalna prava i dalje moći ostvarivati prema trenutno važećem zakonskom modelu, tj. da imaju potpunu slobodu izbora hoće li prava ostvarivati individualno ili kolektivno.

- Iako nema potrebe da se o tom pitanju ponovno raspravlja, ipak smo kao nositelji glazbene industrije u Republici Hrvatskoj spremno prihvatili prijedlog za održavanje takve izvanredne tematske sjednice te smo bili spremni jasno izložiti sve argumente i potencijalne opasnosti do kojih bi došlo uvođenjem drugačijeg modela poslovanja jer bi on podrazumijevao oduzimanje prava na slobodu izbora umjetnika-izvođača, govore.

 Zabrinuti da će se u hrvatskoj glazbenoj industriji donijeti zakon koji će predstavljati monopol te ''hraniti pojedince i njihove obitelji na leđima umjetnika-izvođača'', iz udruge govore kako je otvoren prostor za manipulaciju.

- Hoće li konačan prijedlog Zakona i dalje osiguravati slobodu izbora umjetnika-izvođača ili će se Zakon promijeniti na njihovu štetu zbog pojedinih interesnih skupina ili pojedinaca koji možda vide svoj dugoročni životni interes, a sjede u Saboru? Je li na pomolu još jedna korupcijska afera u kojoj će ovog puta dugoročno poslovno ispaštati ne samo umjetnika-izvođača, već cijela industrija? Hoće li Hrvatska slijediti politiku Europske unije u kojoj vrijede ista pravila ili ćemo imati ponovno individualiziranu balkansku priču, pitaju.

 

Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije