Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Zabrinuti Europljani u Britaniji: 'Zbunjen sam, ljut i zgrožen'

Brexit
Foto: Reuters
1/3
24.06.2016.
u 18:20

Imigracija je bila jedno od glavnih pitanja u referendumskoj kampanji u kojoj su zagovornici izlaska tvrdili da će samo Britanija izvan EU moći kontrolirati priljev migranata

Odluka Britanaca da izađu iz EU zabrinula je brojne od tri milijuna Europljana u Velikoj Britaniji i otvorila pitanje o njihovoj budućnosti u zemlji u kojoj godinama žive.

–Plašim se – rekla je Poljakinja Ella Vine (31), direktorica humanitarne organizacije koja u Britaniji živi devet godina. – Nisam planirala nikakve promjene, no što ja mogu promijeniti? – dodala je. – Ne mogu učiniti ništa, ne znam kakav će biti položaj ljudi poput mene, to je katastrofalno.

Imigracija je bila jedno od glavnih pitanja u referendumskoj kampanji u kojoj su zagovornici izlaska tvrdili da će samo Britanija izvan EU moći kontrolirati priljev migranata.

Građani EU u Britaniji, kao i Britanci u EU, sada moraju čekati jer će postupak razdruživanja trajati najmanje dvije godine.

Među državljanima Unije u Britaniji, samo su Irci mogli glasovati na referendumu što kod Europljana izaziva osjećaj bespomoćnosti.

– Danas se osjećam većim strancem nego jučer – rekao je Carlos Ardid Candel (32), informatičar iz Španjolske koji u Britaniji živi od 2001.

– To je kao kad saznate što netko misli o vama u trenutku kada se tomu najmanje nadate – dodao je.

Riječi premijera Davida Camerona da se za građevinske radnike, bankare, vodoinstalatere, odvjetnike, medicinske sestre i konobare neće ništa promijeniti preko noći slaba su utjeha.

– Zbunjen sam, ljut i zgrožen – kaže inženjer Alkis Voliotos (36) iz Grčke, stanovnik Britanije pet godina. – Muka mi je u želucu jer je projekt u koji sam vjerovao cijeli život počeo propadati.

London je glasovao za ostanak u EU, a gradonačelnik Sadiq Khan poručio je gotovo milijunu Europljana da se i dalje mogu osjećati dobrodošlima.

– Visoko cijenimo vaš golemi doprinos našem gradu i to se neće promijeniti – rekao je Khan.

Rumunjka Raluca Cioroianu, koja u Britaniji živi tri godine i radi u trgovini poljoprivrednih proizvoda, rekla je da njezina budućnost u zemlji ovisi o tome kako će se Britanija nositi s posljedicama brexita.

– U ovom se trenutku osjećam pomalo nesigurno – rekla je 39-godišnjakinja. – Ostanak ovdje više me brine s ekonomskog stajališta. U smislu zaposlenja, pitam se hoću li imati priliku ovdje uspjeti ili ne. Morat ću sačekati i vidjeti – zaključila je.

Komentara 4

DU
Deleted user
19:04 24.06.2016.

Čestitke Britancima na hrabroj i mudroj odluci.

Avatar mason
mason
01:10 25.06.2016.

Rece domaci Britanac Sadiq Khan Europljanima strancima na svom kontinentu. E tako vam i treba Britanci. Sad ce tih par milijuna Europljana doma ili u Njemacku. A ubrzo ce Khanovi postati vecina u Britaniji.

DA
Darko22
20:36 24.06.2016.

Propaganda marxističke mašinerije se nastavlja i nakon poraza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije