Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milorad pupovac:

'Zabrinut sam za Srbe u RH, kao da smo se vratili u devedesete'

'21.12.2011., Zagreb - Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeca.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL '
Anto Magzan/Pixsell
25.11.2012.
u 12:17

Zašto jedan rat za ponovo uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja, treba biti legitiman?, pita se Pupovac

– Hrvatska javnost je oduševljena, Srbija šokirana, a mi smo negdje na sredini kao i obično. No, duboko sam zabrinut izgledima za srpsko-hrvatske odnose i položajem srpske zajednice u Hrvatskoj te demokratizacijom političkih vrijednosti – odgovorio je na pitanje o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Milorad Pupovac u austrijski Der Standardu.

Je li to korak unatrag za pomirenje?, pitali su ga austrijski novinari na što je on odgovorio kako se osjeća kao da smo se vratili u devedesete godine.   

– Presuda nije shvaćena kao sloboda za dvoje generala, već kao oslobađanje od krivice i pobjeda one politike od koje se Hrvatska distancirala od 2000. godine – rekao je Pupovac.

– Nakon objavljivanja presude Gotovini, Markaču i Čermaku postavlja se pitanje tko je onda kriv? Zašto jedan rat za ponovo uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja, treba biti legitiman? Za dvojicu generala je odluka dobra, ali za osjećaj pravde to nije – smatra Pupovac.

Na pitanje ima li nade da hrvatski sudovi doprinesu rasvijetljavanju zločina nad Srbima Pupovac kaže da je malo razloga za optimizam.

>> Pupovac: Oslobađanje generala Srbe podsjeća na zločine iz '95!

Komentara 68

DU
Deleted user
14:15 25.11.2012.

A sto je bilo sa balvan revolucijom kad ste prekinuli Hrvatsku na pola, o tome ne govori nista. A sto je bilo sa Srbskim tenkovima kad su isli na Hrvatsku i kad je Srbska nejac na izlazu tenkova iz Beograda bacala cvijece na te tenkove? A sto je sa tisucama mrtvih i ubijenih u Hrvatskoj. A sto je sa razorenim crkvama, selima i gradovima po Hvatskoj. I to bi mi sad sve morali zaboraviti radi nekakovih dobrih odnosa sa Srbima.

ZA
zagabria1
14:17 25.11.2012.

Pupovče to nije bio rat za granice već rat za oslobođenje međunarodno priznate zemlje od agresora i domaćih odmetnika. Tebi na znanje, a vlada neka razmisli šta će sa ovim

ZA
zagabria1
14:14 25.11.2012.

Nažalost izjava ovog srpskog intelektualca pokauje da su svi oni na svom starom velikosrpskom putu. Ne priznaje Pupovac da je egzodus naređen sa srpske strane, ne priznaje beogradske transkirpte koji to dokazuju, ne priznaje pismenu naredbu Martića o evakuaciji. Ne znače mu ti dokazi ništa već se svrstao u velikosrbe koji ne mogu prežaliti propali pokušaj teritorijalnih osvajanja. Sramota za njega kao predstavnika jedne zajednice koja živi u demokratoskoj zemlji. Čini se da će na kraju ipak trebati napraviti poseban status za tu zajednicu ali ne na način koji oni očekuju. Treba ostalim zajednicama omogućiti sva prava kao i dosad, a ovi možda da sami oduče da li žele ovdje živjeti ili im je možda ipak bolje istočnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije