Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PRAVILNIK

Zabranjeno kupanje u Nacionalnom parku Krka, odluka stupa na snagu tek 2021.

Nacionalni park Krka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/8
20.01.2020.
u 08:10

Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već je stupio na snagu, no zabrana kupanja primjenjivat će se tek od 1. siječnja 2021. godine.

Prema novom pravilniku Uprave Nacionalnog parka zabranjuje se kupanje na gotovo cijelom području parka. Cilj te odluke je očuvanje prirode, ali i smanjiti broj stradalih. Naime, u posljednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo se petero ljudi.

- Temeljni cilj JU NP Krka je očuvanje procesa taloženja sedre. Jer cjelokupna opstojnost bazena rijeke Krke i njezina živoga svijeta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja, rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka, piše HRT. 

Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već je stupio na snagu, no zabrana kupanja primjenjivat će se tek od 1. siječnja 2021. godine.

Nacionalni park Krka
1/8

- Dogovorili smo se da ipak ostavimo razdoblje prilagodbe, naročito zbog turističkih agencija koje dovode posjetitelje u Nacionalni park, dodaje Slavica.

Kupanje će iznimno i dalje biti dopušteno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa. Riječ je o tradicionalnim kupalištima na koje ide lokalno stanovništvo. Zbog mogućeg utjecaja kupača i globalnog zatopljenja struka je na stalnom oprezu.

- Nikakve drastične ni alarmantne promjene nema, jer redovitim praćenjem mi reagiramo - spremni smo u stvari reagirati. Ali, hvala Bogu, nije bilo potrebe do sada. Samo što želimo prevenirati bilo kakvu štetu koja bi mogla nastati na ekosustavu, navodi mr. sc. Gordana Goreta, rukovoditeljica Odsjeka za zaštitu voda, sedre i biološku raznolikost NP-a Krka.

Na snazi i dalje ostaje i mjera ograničavanja broja posjetitelja na Skradinskom buku. Naime, u istom trenutku ih ondje ne smije biti više od 10 tisuća. 

Komentara 3

BA
Barbasmora
08:33 20.01.2020.

Sad razmisljaju da bi na isti nacin zastitili jadransko more....

EL
EldersRealm
11:39 20.01.2020.

Kad objasne kako kupanje ispod zadnjeg slapa unistava sedrene barijere, onda ce ova odluka imati smisla. Do tada, vidi se da je zaposlena preko veze i bez potrebnih kvalifikacija. Barem nece biti vise guzvi u Skradinu za odlazak na Skradinski Buk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije