Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zmajlović pooštrio propise

Zabranjeno branje smilja na Krku, Rabu, Pagu, Cresu i Lošinju!

smilje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
11.02.2015.
u 11:56

Ukinuto je i jesensko razdoblje branja smilja i to na cijelom teritoriju RH

U potpunosti je zabranjeno branje smilja u komercijalne svrhe na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu za 2015. godinu. Na drugim područjima dopušteno je samo ljetno razdoblje branja, što znači da je ukinuto jesensko razdoblje. 

Pod tim novim uvjetima Ministarstvo zaštite okoliša i prirode započelo je s izdavanjem dopuštenja za komercijalno sakupljanje smilja u tekućoj godini.

– Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedočili prošle godine devastirana su čitava staništa. Kako bismo osigurali očuvanje i oporavak smilja, izmijenili smo uvjete sakupljanja za ovu godinu. Pritom je bitno istaknuti da nije problem komercijalno sakupljanje, već neodgovorno ponašanje pojedinaca koji se ne pridržavaju uvjeta branja. Time uništavaju naše prirodno bogatstvo, a istovremeno uništavaju i posao i egzistenciju onima koji rade po propisima. Ako ne zaštitimo smilje, za godinu-dvije dana više nitko ne bi imao što brati – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u povodu donošenja uvjeta i mjera za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini.

Smilje će se moći sakupljati na području Dubrovačko-neretvanske županije te otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, izuzev otoka Paga, u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza. Na ostalim područjima, izuzev otoka na kojima je Ministarstvo sakupljanje u potpunosti zabranilo, smilje će se moći brati od 15. lipnja do 15. kolovoza. 

Dopušteno je sakupljanje smilja samo ako je na lokalitetu sakupljanja barem 30% do 50% grmova u punom cvatu. Smije se brati samo nadzemni dio biljke i to ručnim alatima poput srpa, noža i škara, bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Dopušteno je ubrati najviše dvije trećine pojedinog grma koji je u punom cvatu. 

Prošle je godine smilje, od kojega se pravi iznimno cijenjeno i skupo eterično ulje, na tržištu premašivalo cijenu od 10 kuna po kilogramu, što je bio dovoljan povod hordama berača od kojih su neki čupali sve pred sobom ne prežući ni od sukoba s vlasnicima zemlje. S obzirom na nemoć inspekcijskih službi, koje bi trebale kontrolirati bere li se po propisima, Ministarstvo je postrožilo uvjete ističući kako im je cilj zaštititi ovu biljnu vrstu koja nije ugrožena i oporaviti prirodna staništa. 

>> Krenula akcija 'Smilje': Inspekcija 'češlja' otoke zbog ilegalnog branja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije