Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinari i umjetnici Europarlamentu:
Povratak na članak

Zabranite dijeljenje sadržaja s interneta bez naknade autoru

Kreativne industrije nemaju ništa od dijeljenja njihova sadržaja Facebooku ili YouTubeu, dok internetski giganti silno zarađuju

Komentari 8

TU
Tupko
11:36 01.09.2018.

Gospon novinar, vi ili ste neinformirani ili namjerno širite dezinformacije. Glazbenici danas, dakle oni iz svijeta glazbene industrije, itekako imaju koristi od dijeljenja na internetu. Da pojasnim: nekoć su glazbenici radili koncerte i turneje da bi promovirali novi album i naveli ljude da kupe ploču ili CD. Danas je situacija obrnuta - danas glazbenici čak i sami dijele svoja autorska djela i potiču dijeljenje kako bi se izreklamirali i naveli publiku bilo da dođu na koncert i plate ne baš jeftinu ulaznicu, bilo da kupe nosač zvuka. Zato mnogi glazbenici imaju vlastiti youtube kanal ili facebook stranicu na kojima i sami objavljuju svoje glazbene brojeve i potiču dijeljenje istih. To im je besplatna reklama. Dakle teška je laž da je ovdje riječ o zaštiti autorskih prava.

VL
TU
Tupko
11:39 01.09.2018.

Također: "Novine i portal koje sada čitate od dijeljenja linkova na tekstove njihovih autora nemaju apsolutno ništa." - još jedna neistina. Portali i novine, odnosno njihova internet izdanja praktično žive od klikova. Što više posjetitelja portala to veća zarada. A dijeljenje linkova na članke opet je besplatna reklama koja portalima dovodi nove posjetitelje.

VL
DU
Deleted user
08:20 01.09.2018.

Onaj tko uvodi taj zakon o autorskim pravima zapravo ne zanima naknada za autore nego na taj način želi ograničiti dijeljenje informacija. Zbog tih informacija koje su obični građani dijelili putem društvenih mreža saznalo se za razne afere obitelji clintonn i ostalih političara povezanih sa njima, to oni sada ovim zakonom pokušavaju spriječiti. To naravno podržavaju novinari koji zapravo vrlo rijetko izlaze na teren da provjere informacije, nego samo prenose ono što im je rečeno da kažu. I kada su izašli na teren sadržaj morali su ukloniti sadržaj sa vlastitih stranica, jer ih je kompromitirao upravo zbog toga jer su zbog dijeljenja informacija građani su znali pravu istinu o događajima na terenu.

VL
MG
milerazbojnik@gmail.com
12:10 01.09.2018.

sve vam je to unutarnja borba za lovu njih samih da sebi kao pojedinci ili državne institucije osiguraju monopol primjer jedan ću vam navesti imam ploče od edison ben penkala i još njih koji su orginali moji i kod menene a vladine institucije sebi svojataju pravo da su jedini oni vlasnici njih inašao sam ju snimljenu pod istim rednim brojem preko arhive sad bih ja kao pojedinac trebao tražit zadovoljštinu ili platit masno nekog koji bi to istjerao pa im zabranio da uopšte ikom daju da ih sluša moš si mislit dal bi uošte uspjeo i kad sam ih stavio na internet piše ispod može bit imaju vlasnika i zaštitu autorskih prava a moje su ili bi ispalo još na kraju da sam opljačkao same njih iza neprobojnih vrata kao što se kur...i s pojedinim knjigama i pitanje je dali ih uopšte imaju a moje su vlasništvo i kod mene a po onom što prerovah po internetu ispada da nemaju uopćte pojma da takvo što i postoji pod tim godištima jednostavno lakrdija a njima daj zna se koji su meštri još češ ostat i bez ono malo crkavice što li imaš jer če neka pametna glavetina tebi rć imaš ti pa ti skinut i zato narode moj goni ih sve nekud to su igrice za njih same a za narod ne da sebe pokažu i namlate se na tebi dok tebi mahuna

VL
Avatar mliniski
mliniski
13:33 01.09.2018.

Još jedan ZAMP

VL
JO
josmalopanestalo
12:52 01.09.2018.

nek sve zabrane

VL
FH
fancy-hr
09:26 03.09.2018.

Da ne ponavljam, Tupko i Lisac su to vrlo dobro rekli, a akoi netko ne želi da mu se djeli sadržaj, neka slkloni sva ona čudesa za djeljenje i neka uvede da mu se posjeta stranice plaća i kraj priče. Pa da vidimo koliko njih i kome će prezentirati svoje pjesmuljke i škrabotine. Svi bi love bez motike i na guzove.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.