Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA POOŠTRILA KORONA-MJERE

Zabranili su prosvjede, a onima bez maske kazna

Corona Lockdown - large demo in Berlin
Foto: Marc Vorwerk/DPA/PIXSELL
1/2
28.08.2020.
u 19:23

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je s premijerima svih pokrajina dogovorila nove i strože mjere

Vlastima u Berlinu prekipjelo je te su zabranile prosvjede protiv mjera koje su propisane radi sprečavanja širenja koronavirusa, a kancelarka Angela Merkel u međuvremenu je pak, u dogovoru s čelnicima saveznih pokrajina, propisala nove stroge mjere za cijelu državu.

Prosvjedi u Berlinu održavani su svakog vikenda, a veliki je skup bio najavljen i za sutra te se na njemu očekivalo 20 tisuća ljudi. Demonstranti, koji prosvjeduju upravo protiv ograničavanja njihovih sloboda, optužili su državu da time izričito krši njihova prava, no berlinske vlasti tvrde da se radi o desničarskim ekstremistima koji namjerno krše propisane mjere te zbog toga predstavljaju prijetnju za javno zdravstvo.

Bez većih događaja do 2021.

Andreas Geisel, ministar unutarnjih poslova Berlina, koji je istodobno grad i savezna pokrajina, optužio je prosvjednike da namjerno krše pravila fizičkog distanciranja tijekom svojih prosvjeda. Najveći prosvjed dosad održan je 1. kolovoza, policija je procijenila da se okupilo 17 tisuća ljudi, a organizatori su tvrdili da se radilo o mnogo većem broju.

Mnogi od prosvjednika odbili su nositi maske ili držati propisan razmak. Geisel je prosvjednike nazvao “negatorima koronavirusa” te “ekstremnim desničarima”. Apelirao je na sve demokrate da se drže podalje od prosvjeda na kojima se okupljaju oni koji korite mjere za kontrolu pandemije kao izgovor za propitkivanje demokracije. Na prosvjedu koji se trebao održati sutra , a Berlin ga je zabranio, Geisel je vidio solidan “potencijal za izbijanje nasilja”. Vlasti su otkazale još neka događanja tijekom vikenda.

Glavni organizator prosvjeda, biznismen iz Stuttgarta Michael Ballweg napisao je na društvenim mrežama da će tužiti vlasti sudu te da grupe koje stoje iza skupa pretpostavljaju da će se on sutra i održati. Ovog puta, rekao je Ballweg, prosvjednici će poštivati propisane mjere. Lider krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Jörg Meuthen pozvao je Geisela da podnese ostavku. Brojni promatrači prosvjede poput ovih u Berlinu povezuju s desnicom i populizmom te grupama koje šire teorije zavjere. Njemačka je inače vrlo osjetljiva kad je riječ o pitanju sloboda, poput slobode okupljanja, koju je vlada ovog puta ograničila kako bi suzbila širenje koronavirusa.

No sasvim je jasno da će se zbog toga oponenti mjera pobuniti. Nakon nekoliko mirnijih mjeseci, Njemačka tijekom kolovoza opet bilježi četveroznamenkaste brojke novozaraženih. Uglavnom se kreću oko 1500 dnevno ili nešto više od toga. Jučer je bilo 1507 novozaraženih. Prije sredine kolovoza u Njemačkoj je više od 1500 novozaraženih bilo još u travnju. Njemačka je kancelarka Merkel jučer održala sastanak s premijerima svih saveznih pokrajina, prvi put u više od dva mjeseca. Dogovorili su ujednačavanje mjera kako bi se smanjila konfuzija među građanima.

Propisana je kazna od 50 eura za svakoga tko neće nositi masku u trgovini ili u javnom prijevozu. Isto tako, svi će privatna okupljanja biti ograničena na 25 prisutnih. Na javnim će pak događanjima moći doći dvostruko više ljudi. Velika javna događanja, poput primjerice utakmica Bundeslige s gledateljima ili koncerata, morati sačekati sve do 2021. godine. Njemački su stručnjaci povezali porast broja slučajeva koronavirusa s privatnim zabavama, ali dio zaraženih tiče se i povratka s ljetovanja u drugim državama.

Vlasti su odlučile zato nakon 15. rujna ukinuti besplatno testiranje svima koji se vraćaju u Njemačku iz stranih država. Umjesto toga, propisivat će se od 1. listopada dvotjedna karantena za one koji dolaze iz kritičnih područja. No, zanimljivo, onaj čiji test bude negativan pet dana nakon početka samoizolacije, moći će je prekinuti.

Globa 50 eura za sve

Dosad su njemačke pokrajine imale svaka svoje mjere. Primjerice, kazne za nenošenje maske varirale su (i uglavnom su bile više od 50 eura koliko je sada propisano za sve). I dok neki smatraju da je unifikacija pravila dobra za smanjenje konfuzije među građanima, neki političari govore da je nepravedno da stroge mjere pogode sve jednako, bez obzira na broj novozaraženih. Primjerice, velike pokrajine poput Bavarske i Sjeverne Rajne-Vestfalije registrirale su tri puta više novozaraženih nego sve istočne pokrajine zajedno. Lider pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff najavio je da neće propisati kaznu za nenošenje maski. Stanovnici njegove pokrajine, tvrdi, držat će se mjera i bez tih maski. On je inače član Kršćansko-demokratske unije (CDU) i stranački je kolega kancelarke Merke

Komentara 8

BR
brkicivana596
20:45 28.08.2020.

Demonstracije ce biti u Berlinu jer je danas objavio sud da je protuustavno zabrana prava na demonstracije.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:50 29.08.2020.

Diktatura?

BR
brkicivana596
20:47 28.08.2020.

Querdenken 711 in Berlin Gericht kippt Verbot von Demonstration gegen Corona-Politik, sud je srusio zabranu demonstracija protiv corona politike, dakle protest se bude odrzao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije