Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobbing: Vaši savjeti

'Zaboravite strah i krivnju i odmah krenite tražiti novi posao'

mobbing
Foto: Thinkstock
10.03.2015.
u 10:32

- Kad netko ima zlu namjeru i prostor da ju nesmetano provodi, ne pomaže nijedna strategija, kaže naš čitatelj

U našoj VL inicijativi pitali smo Vas kako riješiti problem zlostavljanja na radnom mjestu. Neki od vas podijelili su i svoja vlastita iskustva. U nastavku donosimo neke od najzanimljivij komentara na našim stranicama te Facebook i Twitter profilu.

Sasha 76 opisao je svoje iskustvo:

Mobbing sam doživio 2 puta i u oba slučaja se radilo o tome da me se nadređeni želio riješiti, a za to nije mogao naći osnove u mom radu. Jednom je to bio novi šef koji je htio dovesti sebi odane ljude i pri tom je zapošljavao samo mlade ženske osobe. Drugi put je to bio šef kojem su me zaposlili vlasnici protiv njegove volje jer je on zapošljavao svoju nesposobnu rodbinu i prijatelje ili sposobne bez integriteta i karaktera. Obojici je bio zajednički autoritarni način upravljanja gdje se od zaposlenika traži da kažu njegovo mišljenje svojim riječima. Mobbing se očitovao ponajviše u ignoriranju i isključivanju što je najteže dokazati, a i najteže podnijeti. Vi nešto kažete, a šef samo prijeđe preko toga kao da nije važno. Ako inzistirate na temi, vrlo lako vas se prikaže kao da radite probleme gdje ne postoje. Kada se na kraju ispostavi da ste bili u pravu, onda se to ne spominje. Ako vi to spomenete, onda ste negativna osoba koja traži greške i krivce. Osim ako naravno greška nije vaša. U tom slučaju je to nedopustiva pogreška i nikako se ne propusti spomenuti da vam to nije prvi put. Svako vaše dokazivanje je uzaludno jer se svi naravno priklone šefovoj igri u strahu da ne izgube naklonost i da ne bi bili sljedeći. Moj savjet je da zaboravite na sve one silne savjete i upute kako strpljivo podnositi takvu situaciju jer će vam otići zdravlje i dovesti ćete se vrlo brzo u situaciju da nasilniku date dodatnog materijala za mobbing. Govorim iz osobnog iskustva. Pokušao sam i ti savjeti ne pale. Kad netko ima zlu namjeru i prostor da ju nesmetano provodi, ne pomaže nijedna strategija. Odmah treba početi tražiti novi posao i otići što prije na bolovanje dok ste još zdravi. Lijepo odite u najbližu bolnicu koja ima centar za krizna stanja i recite psihijatru što vam se događa i kako se od toga osjećate odmah kada se počne događati. Zaboravite na svaki sram i krivnju jer vi niste krivi za takvu situaciju nego nasilnik koja sprovodi mobbing i svi ostali koji u tome sudjeluju bilo aktivno ili pasivno.

KaraThrace također smatra kako se mobbing ne može riješiti.

 - Samoj mi je trebalo 2 godine trpljenja mobinga na finjaka da shvatim da ipak nije problem u meni i da mi osoba ne želi dobro, dapače. Svi su krivi osim dotičnog, na tuđi (dobrim dijelom i moj) rad je dobio promaknuće i povišicu, sjedi pored mene i ispred mene moj rad prikazuje kao svoj (iako pojma nema o onome što radim), najljepšim i najmilijim tonom zabrinutog roditelja me (kako sam kasnije saznala i ostale) psihički i fizički uništava, petlja se u privatni život...ranije kada bi krenula nekome pričat i pisat imala sam osjećaj da ja nisam normalna i da nešto nije u redu samnom, da sam loš i nesposoban radnik i bezvrijedna....dok nisam počela razgovarati sa ostalim kolegama i ispostavilo se da svi imamo sličnu situaciju, kolegica je to super opisala - kao da si u vezi sa nasilnikom, samo čekam kada će nas počet tući, psihički nas je već slomio. Nikad priznati pogrešku (ako je ikako moguće situacija i priča će se okrenuti tako da bilo tko od nas ispadne kriv i nesposoban, ako se nešto dobro napravi nitko iz tima nije ništa napravio osim njega, nagovaranje šefa da nam daje otkaze jer on ne može (iako svi na vrijeme i izvrsno izvršavamo svoje obaveze), odlazak na bolovanje znači da se zabušava... u 2 godine rada sa takvom osobom sam dobila 35 kilograma unatoč zdravoj prehrani i vježbanju 4-5 puta tjedno po sat vremena, hormonska slika mi je takva da me čeka dugogodišnje liječenje, trudnoća mi je za sada samo daleki san, noćne more, napadaji panike, konstantan osjećaj krivnje i grižnja savjesti zato što sam se razbolila i sa temperaturom 40 otvorila bolovanje zimus, konstantan strah od otkaza...a recesija nimalo ne pomaže u traženju novog posla iako ga tražim već preko godinu dana. Svima koji na vrijeme shvate što im se događa - potražite stručnu pomoć, što duže čekate teže će biti sanirati štetu, a vjerujte nijedan posao i plaća nisu vrijedni toga. Ništa nije vrijedno toga.

I naša čitateljica Binko doživjela je mobbing. Smatra kako kod nas ne postoje zakoni, a 'ako i postoje poslodavac nastoji način da ih ne provodi, a državu briga za radnika. '

miskec56 predlaže pokretanje svog posla.

Sve komentare možete pročitati ovdje.

Sljedeći tjedan donosimo i mišljenje stručnjaka.

>> Kako spriječiti mobbing i riješiti se stresa na radnom mjestu?

Komentara 1

DU
Deleted user
11:29 10.03.2015.

Imam 55 godina i mogu naci posao u roku mjesec dana. Ne treba se bojati mobinga, ali nikako nemojte ostati u tvrtki duze od 5 godina. Imao sam dosta veliki problem jer sam radio u jednoj firmi preko 25 godinaa kad sam ponovo trazio posao. Ako ste dobar strucnjak i dobar radnik ne treba se bojati promjena, na krju krajeva uvijek mozete otvoriti vlastiti interes. Jeb.. mlade, napuhane sefove koji sve sj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije