Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uslišan vapaj gradskih kulturnjaka

Zabok: Stara kinodvorana dobiva novo ruho

25.11.2008.
u 15:11

Iako je Zabok grad koji se može ponositi bogatim kulturno-umjetničkim stvaralaštvom, ono dosad zaista nije dobilo zasluženo mjesto, odnosno odgovarajući prostor u kojem bi kultura mogla doći na svoje.

Kako su se sva događanja održavala u Elektrinoj dvorani, svako sljedeće koje je inače ova dvorana ugostila, postaje neizvjesno zbog već dobro poznate činjenice o iznajmljivanju tog prostora ili prodaji, o čemu se u Zaboku nagađa više od godinu dana.

Nema više padova
No izgleda da su gradski oci shvatili vapaj svojih građana kulturnjaka i počeli napokon nešto raditi kako bi i oni dobili prostor, koji su više nego zaslužili. Zagorski centar urbane kulture prvi je projekt u kojem će se neko vrijeme održavati koncerti, izložbe i ostali sadržaji za mlade, ali i one koji se tako osjećaju. Ipak, kultura će dobiti svoj prostor, a to je kinodvorana, koja nakon uređivanja neće imati ni približnu sličnost sa starom kinodvoranom pa ni izazivati probleme, koje su nakon izlaska imali građani zbog lošeg osvjetljenja.

– Izvana se isto stvaraju uvjeti da se danju, ali i noću može pristojno izići iz tog prostora jer je poznato da su ljudi padali na prvoj stubi, koja je bila premala i prekratka uz neogovarajuću rasvjetu – rekao je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek i dodao kako će u tom prostoru prije svega biti zastupljeni komorniji sadržaji, čime mnoge manifestacije više neće biti održavane u osnovnoj školi.

Iako smanjene kvadrature, neudobni stolci koje će svima ostati u sjećanju, zamijenit će se sa 250 tapiciranih i udobnih stolaca, pozornica će se proširiti, a već sad Hanžek na njoj zamišlja nastupe KUD-a Zabok s brojnim koreografijama koje dosad nisu mogli pokazati zbog nedostatka mjesta.

Pune ruke posla
Kako je kinodvorana sagrađena 1956. godine, a preuredila se 1981., bila je u toliko lošem stanju da sadašnji izvođač radova, Geo oprema Ciglenečki, ima pune ruke posla. Hidroizolacija nije postojala pa će i pri preuređivanju i taj dio zadavati probleme. Preuređivanje ide u dvije faze, a za cijeli je projekt Grad izdvojio tri milijuna kuna. No, osim kinodvorane, za kulturne je sadržaje grad osigurao i dodatni prostor.

– Otkupili smo poslovni prostor uz sadašnju gradsku galeriju i pripreme koje smo započeli usmjerene su na spajanje u jedinstveni prostor. To će omogućiti da se knjižnica širi i formiranje zavičajne zbirke, a planiran je i prostor u kojem će posjetitelji u miru čitati literaturu – dodao je zabočki gradonačelnik Hanžek. Ujedno počinje i uređivanjem okoliša oko zgrade koji će biti prilagođeniji pješacima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije