Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SITUACIJA JE STABILNA'

Zabilježena nuklearna aktivnost u Černobilu, znanstvenici još utvrđuju stanje

FILE PHOTO: An employee is seen in a control centre of one of the stopped reactors at the Chernobyl Nuclear Power Plant
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
12.05.2021.
u 18:22

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tijekom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro 26. travnja 1986. godine

Znanstvenici su u uništenom nuklearnom reaktoru u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, nakon što je 2017. postavljen betonsko-čelični pokrov, zabilježili nuklearnu aktivnost koja se odmah stabilizirala te ne premašuje sigurnosne standarde, priopćilo je u srijedu osoblje nuklearke.

Znanstvenici su pojasnili da su u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitiranih neutrona.

Neutroni su posljedica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negdje u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja. 

No, kako tvrde znanstvenici na temelju matematičkih modela, "gustoća neutronskog strujanja" ne predstavlja opasnost.

No, zbog visoke razine radijacije nije moguće precizno utvrditi stanje ispod uništenog bloka.

"Trenutno, sva očitovanja senzora u svim sobama imaju stabilne vrijednosti, bez trenda rasta. Sadašnje razine ne predstavljaju prijetnju samoodržive lančane reakcije", doznaje se iz službenog priopćenja.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u studenome 2016. godine 1,5 milijardu eura vrijedan "sarkofag" postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija.

Najavljuje se daljnje pomno praćenje situacije.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tijekom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro 26. travnja 1986. godine. Idućih deset zastrašujućih dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije diljem kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija.

 

VIDEO: Sukobi između Izraela i Hamasa

Ključne riječi

Komentara 4

IG
igy100
19:19 12.05.2021.

zauvjek ce ostat prijetnja

ST
Startrack
19:49 12.05.2021.

Nije dobro ali nije ni strasno. Ruiska tehnologija je superiorna. Radi i 40 godina nakon zatvaranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije